Gnuflokk av /NTNU. CC BY 3.0

gnu

Gnu i Etosha, Namibia.
Gnu i Etosha, Namibia2
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Gnuflokk
Av /NTNU.
Lisens: CC BY 3.0
Gnu i Etosha, Namibia
Gnu front
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Gnuer. Stripegnu.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gnuer er enpartået klovdyrslekt i oksefamilien. Forholdsvis kraftige antiloper med kort, tykk hals. Både hannen og hunnen har horn, som er bøyd nedad, forover og oppad. Kroppsformen ligner elgens, idet bakkroppen er sterkt avfallende og hodets holdning lutende. Mørkebrun til svart pels. Hårkledningen er glatt, men langs nakken, halsens underside og på strupen og kinnene er hårene forlenget til en man. Langs neseryggen er også hårlaget stridt, langt og oppstående. Halen, som minner om hestehalen, holdes stadig i en eiendommelig bevegelse fra den ene siden til den andre, og dyrene kan på lang avstand kjennes på dette. Også de slanke bena minner om hestene.

Faktaboks

også kjent som:

gnuer, wildebeest, Connochaetes,

Slekten forekommer bare i Afrika og har to arter, begge utpregede flokkdyr. Den minste arten, hvithalegnu, C. gnou,har en skulderhøyde på ca. 115 cm og veier 150–180 kg. Hornlengden er 53–74 cm. Forekommer i åpent gressland i det sørlige Afrika. Ble meget hardt beskattet pga. jakt; bare reddet fra utryddelse ved å bli holdt i farmer.

Den andre arten, stripegnu, C. taurinus,som forekommer i 5 underarter, har en skulderhøyde på 128–140 cm, hornlengden er 40–73 cm. Hanners vekt er 230 kg, hunners 160. Forekommer i fuktig gressland og glissent trebevokst mark fra det sørlige Afrika til Kenya. Er ennå tallrik, men bestanden er synkende; den største bestanden finnes i Serengeti–Masai-Mara i Øst-Afrika med rundt én million dyr.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg