sjakaler

Sjakaler. Skaberakksjakal. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Stripesjakal
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Gullsjakal i India
.
Lisens: CC BY-SA 4.0

Sjakaler. Skaberakksjakal.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Sjakal i Etosha, Namibia
Sjakal Etosha
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Sjakaler er tre arter i slekten Canis i hundefamilien. De tre artene er: gullsjakal, skaberakksjakal og stripesjakal.

Faktaboks

uttale:
sjakˈaler
etymologi:
tysk, over tyrkisk og persisk fra sanskrit shrgala

Beskrivelse

Dyrene er slanke, og hundelignende, med lange ben, lang, busket hale og opprettstående ører. De har lange, skarpe hjørnetenner og velutviklede rovtenner, godt egnet til å rive opp seig byttedyrhud.

Sjakaler skiller seg fra de andre artene i slekten vesentlig ved at forkinntennene er mer reduserte. Vekten er mellom 7 og 15 kg, gjennomsnittsvekt er 11 kg. Levetiden er på 8–9 år, opptil 16 år i fangenskap.

Levevis

Drektighetstiden er rundt 63 døgn. De er vesentlig nattaktive, altetende dyr med en meget variert diett, fra frukt, virvelløse dyr, krypdyr, padder, fugl, små pattedyr – fra smågnagere til små gaseller og åtsler. Åtsler utgjør ikke en så viktig del av kostholdet at sjakalene er avhengige av dem, noe man tidligere trodde. Samholdet mellom hann og hunn i par er meget stabilt og langvarig.

Utbredelse

Sjakaler forekommer på stepper og i ørkener. Skaberakksjakal og stripesjakal er utbredt i Afrika, mens gullsjakalen forekommer i Sørøst-Europa og i sørlige Asia fra vest til Myanmar i øst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg