Åtseletere

Åtseletere er dyr som helt eller overveiende lever av åtsler, altså døde dyr. De viktigste åtseleterne er insekter og noen andre virvelløse dyr.

Åtseleterne er naturens gjenbrukere og søppelfjernere, og de utfører en svært viktig funksjon. Uten åtseletere og bakterier, ville døde dyr hope seg opp og utgjøre en sykdomsrisiko. I varme land utfører spesielt gribber en stor, sanitær oppgave.

Dyr som er åtseletere

De viktigste åtseleterne er insekter, særlig biller og fluer, krepsdyr og snegler, mange arter i disse gruppene har spesialisert seg på å leve av åtsler.

Mange virveldyr spiser også åtsler, særlig om de er ferske. Det gjelder både fisker, fugler (for eksempel gribber) og pattedyr. Mange rovpattedyr vil spise døde dyr, men ingen av disse avhenger fullt og helt av åtsler. Hyenene er kanskje de best kjente åtseletere blant pattedyrene, men de er også dyktige jegere. Hos oss er rødreven et eksempel på dette, den spiser jaktbytte, men kan også spise åtsler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg