Kilimanjaro

Kilimanjaro. Hovedfjellet Kibo. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Elefanter på savannen med Kilimanjaro i bakgrunnen. Bildet er tatt fra kenyansk side.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kilimanjaro, «Den onde ånds fjell», er et fjell i Tanzania, like sør for grensen mot Kenya, 5895 meter over havet (også målt til 5892 meter over havet) og det høyeste fjellet i Afrika. Kilimanjaro hever seg opp fra østafrikanske høyland og ender i tre vulkaner (Kibo, Mawezi og Shira). Hovedtoppen er Uhuru Peak, som er en del av Kibo. Der er flere isbreer.

Faktaboks

Uttale
-dʒˈarå

Som Afrikas høyeste fjell inngår Kilimanjaro i Seven Summits.

Fjellklatring

Toppen av Kibo ble besteget første gang i 1889 av tyskeren Hans Meyer og østerrikeren Ludwig Purtscheller, og Mawensi (5149 meter over havet) i 1912 av tyskeren Fritz Klute.

Nasjonalpark

Klimanjaros iskappe er redusert med 80 prosent siste hundre år.

Kilimanjaro Nasjonalpark ble opprettet i 1973 og er fra 1989 inkludert på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv. Fjellet Kilimanjaro er sentrum i nasjonalparken. Vulkanmassivet står i ensom majestet, hevet over det omkringliggende slettelandet, med en snøkledd topp som rager over savannelandskapet. Fjellet er omgitt av fjellskog. Et rikt dyreliv, som inkluderer mange truede arter, finnes i parken.

Geologi

Kilimanjaro stratovulkan består av tre hovedkjegler, Kibo, Mawenzi og Shira, og mange mindre vulkankjegler. Berggrunnen består av lagdelt lava, tefra og vulkansk aske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg