Elefanter på savannen med Kilimanjaro i bakgrunnen. Bildet er tatt fra kenyansk side.

Dan Kite. Begrenset gjenbruk

'Den onde ånds fjell', fjell i Tanzania, like sør for grensen mot Kenya, 5895 moh. (også målt til 5892 moh.), det høyeste fjell i Afrika. Kilimanjaro hever seg opp fra østafrikanske høyland og ender i tre vulkaner (Kibo, Mawezi og Shira), hovedtoppen er Uhuru Peak som er en del av Kibo. Der er flere isbreer.

Toppen av Kibo ble besteget første gang i 1889 av tyskeren Hans Meyer og østerrikeren Ludwig Purtscheller, og Mawensi (5149 moh.) i 1912 av tyskeren FritzKlute.

Kilimanjaro Nasjonalpark ble opprettet i 1973 og er fra 1989 inkludert på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv. Fjellet Kilimanjaro er sentrum i nasjonalparken. Vulkanmassivet står i ensom majestet, hevet over det omkringliggende slettelandet, med en snøkledd topp som rager over savannelandskapet. Fjellet er omgitt av fjellskog. Et rikt dyreliv, som inkluderer mange truede arter, finnes i parken.

Kilimanjaro stratovulkan består av tre hovedkjegler, Kibo, Mawenzi og Shira, og mange mindre vulkankjegler. Berggrunnen består av lagdelt lava, tefra og vulkansk aske.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.