Elefanter på savannen med Kilimanjaro i bakgrunnen. Bildet er tatt fra kenyansk side.

Dan Kite. Begrenset gjenbruk

'Den onde ånds fjell', fjell i Tanzania, like sør for grensen mot Kenya, 5895 moh. (også målt til 5892 moh.), det høyeste fjell i Afrika. Kilimanjaro hever seg opp fra østafrikanske høyland og ender i tre vulkaner (Kibo, Mawezi og Shira), hovedtoppen er Uhuru Peak som er en del av Kibo. Der er flere isbreer.

Toppen av Kibo ble besteget første gang i 1889 av tyskeren Hans Meyer og østerrikeren Ludwig Purtscheller, og Mawensi (5149 moh.) i 1912 av tyskeren FritzKlute.

Kilimanjaro Nasjonalpark ble opprettet i 1973 og er fra 1989 inkludert på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv. Fjellet Kilimanjaro er sentrum i nasjonalparken. Vulkanmassivet står i ensom majestet, hevet over det omkringliggende slettelandet, med en snøkledd topp som rager over savannelandskapet. Fjellet er omgitt av fjellskog. Et rikt dyreliv, som inkluderer mange truede arter, finnes i parken.

Kilimanjaro stratovulkan består av tre hovedkjegler, Kibo, Mawenzi og Shira, og mange mindre vulkankjegler. Berggrunnen består av lagdelt lava, tefra og vulkansk aske.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.