Faktaboks

Kilimanjaro
Uttale
-dʒˈarå
Kilimanjaro

Kilimanjaro. Hovedfjellet Kibo. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Elefanter på savannen med Kilimanjaro i bakgrunnen. Bildet er tatt fra kenyansk side.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kilimanjaro er det høyeste fjellet i Afrika. Det ligger i Tanzania, like sør for grensen mot Kenya, 5895 meter over havet (også målt til 5892 meter over havet).

Kilimanjaro hever seg opp fra det østafrikanske høylandet og ender i tre vulkaner (Kibo, Mawenzi og Shira). Hovedtoppen er Uhuru Peak, som er en del av Kibo. Der er flere isbreer.

Som Afrikas høyeste fjell inngår Kilimanjaro i Seven Summits.

Fjellklatring

Toppen av Kibo ble besteget første gang i 1889 av tyskeren Hans Meyer og østerrikeren Ludwig Purtscheller, og Mawensi (5149 meter over havet) i 1912 av tyskeren Fritz Klute.

Nasjonalpark

Kilimanjaro is
Klimanjaros iskappe er redusert med 80 prosent siste hundre år.

Kilimanjaro Nasjonalpark ble opprettet i 1973 og er fra 1989 inkludert på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv. Fjellet Kilimanjaro er sentrum i nasjonalparken. Vulkanmassivet står i ensom majestet, hevet over det omkringliggende slettelandet, med en snøkledd topp som rager over savannelandskapet. Fjellet er omgitt av fjellskog. Et rikt dyreliv, som inkluderer mange truede arter, finnes i parken.

Geologi

Kilimanjaro stratovulkan består av tre hovedkjegler, Kibo, Mawenzi og Shira, og mange mindre vulkankjegler. Berggrunnen består av lagdelt lava, tefra og vulkansk aske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg