Kilimanjaro

Elefanter på savannen med Kilimanjaro i bakgrunnen. Bildet er tatt fra kenyansk side.

av . Begrenset gjenbruk

Kilimanjaro. Hovedfjellet Kibo. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Kilimanjaro av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

'Den onde ånds fjell', fjell i Tanzania, like sør for grensen mot Kenya, 5895 moh. (også målt til 5892 moh.), det høyeste fjell i Afrika. Kilimanjaro hever seg opp fra østafrikanske høyland og ender i tre vulkaner (Kibo, Mawezi og Shira), hovedtoppen er Uhuru Peak som er en del av Kibo. Der er flere isbreer.

Faktaboks

Uttale
-dʒˈarå

Fjellklatring

Toppen av Kibo ble besteget første gang i 1889 av tyskeren Hans Meyer og østerrikeren Ludwig Purtscheller, og Mawensi (5149 moh.) i 1912 av tyskeren FritzKlute.

Nasjonalpark

Kilimanjaro Nasjonalpark ble opprettet i 1973 og er fra 1989 inkludert på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv. Fjellet Kilimanjaro er sentrum i nasjonalparken. Vulkanmassivet står i ensom majestet, hevet over det omkringliggende slettelandet, med en snøkledd topp som rager over savannelandskapet. Fjellet er omgitt av fjellskog. Et rikt dyreliv, som inkluderer mange truede arter, finnes i parken.

Geologi

Kilimanjaro stratovulkan består av tre hovedkjegler, Kibo, Mawenzi og Shira, og mange mindre vulkankjegler. Berggrunnen består av lagdelt lava, tefra og vulkansk aske.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg