Savanneelefant i nasjonalpark i Uganda. Leveområdene blir stadig mindre som følge av menneskelig aktivitet.
.
Lager med beslaglagt elfenben i USA.
.
Lisens: USFWS Mountain-Prairie, Public domain, via Wikimedia Commons

Savanneelefant. Hunn med seks uker gammel unge i Zimbabwe.

.

Savanneelefant er en art av elefanter, og er verdens største landlevende dyr. Arten lever i Afrika, og ulovlig jakt for elfenben er den største trusselen mot fremtidig overlevelse.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Loxodonta africana
Beskrevet av

Blumenbach 1797

Beskrivelse

Savanneelefanten er den største av de tre elefantartene. De største hannene kan veie over 7000 kilo og måle fire meter fra bakken til det høyeste punktet på nakken. Hunnene er mindre, med vekt på mellom 2000 og 3500 kilo og nakkehøyde på 2,2–2,6 meter. Hannen er også bredere bygget og har mer buet rygg enn hunnen. Begge kjønn har tykke, bøyde støttenner som kan bli opptil tre meter lange hos de eldste hannene. Den nærmeste slektningen, skogelefanten, har mindre og rettere støttenner.

Loxodonta africana, Maasai Mara, Kenya
Savanneelefanter lever i familieflokker, ofte flere familier sammen.
Loxodonta africana, Maasai Mara, Kenya
Av /Shutterstock.

Levevis

Savanneelefant som kjøler seg ned med en dusj i Botswana.
.

Savanneelefantene lever i ulike skogstyper, på savanner, i ørken, og i landskap preget av buskvekster, fra kysten og opp til 2500 meter over havet. Kostholdet består av ulike planter og plantedeler og varierer med tilgang etter sted og årstid.

Elefantene kan bevege seg over lange avstander, noe som særlig er nødvendig når tilgangen på vann er begrenset. Deres viktigste leveområder ligger nå innen nasjonalparker og andre vernede arealer.

Flokkstruktur og reproduksjon

Savanneelefanter lever i flokker på opptil flere hundre individer. Disse kan bestå av mange mindre familiegrupper. Paring foregår vanligvis i perioden desember–mars og hannene kan da ha forhøyet testosteronnivå (en tilstand som kalles «must») og være aggressive mot hverandre. Hunnene foretrekker å la seg befrukte av eldre hanner, men kan pare seg med flere hanner under brunsten. Drektighetstiden på 22 måneder er den lengste man kjenner til fra dyreriket. Forventet levealder for ville savanneelefanter er 60–70 år.

Hanner av savanneelefanter i kamp
Hanner kan være aggressive mot hverandre i paringstiden.
Hanner av savanneelefanter i kamp
Av /Shutterstock.

Rolle i økosystemet

Savanneelefant med parasittspisende hegre på ryggen i Kenya.
.

Savanneelefantene baner seg vei gjennom skog og mark og kan felle trær med snabelen og støttennene. De spiller derfor en viktig rolle for fornyelse i økosystemet. I tørre perioder graver de i bakken for å få tilgang til vann, noe som også kommer andre arter til gode. Når dyrene beveger seg i våtmark, dannes små dammer i de store fotsporene. Elefantene tilfører også økosystemet store mengder gjødsel og bidrar til spredning av frø. Savanneelefanten fungerer som vert for mange ulike parasitter som igjen kan bli mat for fugler, som blant annet kuhegre.

Voksne savanneelefanter har ingen fiender bortsett fra mennesker, men unger kan drepes av rovdyr som løver, afrikanske villhunder, hyener og nilkrokodiller.

Utbredelse og status

Savanneelefanter fantes tidligere i hele Afrika, men har nå usammenhengende utbredelse i til sammen 23 land sør for Sahara. De nordligste bestandene finnes i Guinea-Bissau i vest og Etiopia i øst, de sørligste i Sør-Afrika. Enkelte av bestandene beveger seg over landegrenser og tilhører derfor flere nasjoner. Graden av vern varierer mellom landene. Dagens utbredelsesområde utgjør om lag 15 prosent av hva det gjorde før moderne landbruk ble tatt i bruk utover kontinentet.

Trusler

Savanneelefant er regnet som sterkt truet av den internasjonale naturvernunionen (IUCN) og den totale bestanden er i nedgang. Ulovlig jakt for elfenben er i dag den vanligste dødsårsaken for voksne dyr. Det drepes også årlig elefanter i forbindelse med konflikter over jordbruksarealer. Dette er forventet å øke i takt med befolkningsveksten.

Elfenbenshandel

Elefantens støttenner har lenge vært ettertraktet som elfenben, og er blitt benyttet til utskårede pyntegjenstander og til for eksempel pianotangenter, sjakkbrikker, biljardkuler og bestikkhåndtak.

Siden 1989 har handel med elfenben vært forbudt via konvensjonen om internasjonal handel med truede arter av vill fauna og flora (CITES). Etterspørselen er allikevel høy, særlig i Kina, og det foregår fortsatt ulovlig handel i stor skala. Mange land har enorme lager av beslaglagt elfenben. Det er kontroverser om hvorvidt beslaglagt elfenben skal kunne omsettes på det internasjonale markedet siden dette vil kunne gjøre det enklere å skjule ulovlige transaksjoner. En del land har valgt å destruere sine lagre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

savanneelefant
Loxodonta africana

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg