Artikkelstart

Serengeti nasjonalpark er et ca. 14 000 km2 stort savanneområde i nordlige Tanzania. Nasjonalparken er Tanzanias eldste. Serengeti er kjent for et rikt dyreliv og for en årlig vandring for omlag 1,5 millioner av stripegnu og 250 000 sebra. Serengeti nasjonalpark ble oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv i 1981.

Faktaboks

Uttale
serengˈeti national park

Område og økosystem

Nasjonalparken grenser mot Kenya i nord og via en korridor står den i forbindelse med Masai-Mara viltreservat i Kenya. I sørøst ligger Ngorongoro naturvernområdet. Sammen utgjør disse områdene Serengeti økosystem hvor, foruten stripegnu og sebra, grantgaselle, thomsongaselle, elefant, kafferbøffel og sjiraff, og rovdyr som løve, leopard, gepard, hyenehund og hyener utgjør dominerende dyrearter. Masai-folket har historisk benyttet området til kvegbruk.

Masai-folket har historisk benyttet området til kvegbruk.

Historikk

Som følge av etableringen av nasjonalparken ble masaiene bortvist fra området. Bortvisningen er fortsatt omstridt.

I 1929 innførte britiske kolonimyndigheter innførte for første gang delvis jaktforbud i området. Et viltreservat etablert i 1940, etterfulgt av etableringen av Serengeti nasjonalpark i 1951. Som følge av etableringen av nasjonalparken ble masaiene bortvist fra området. Bortvisningen er fortsatt omstridt.

Administrasjon

Serengeti nasjonalpark administreres i dag av Tanzania National Parks Authority (kjent som TANAPA).

Serengeti nasjonalpark

Veiprosjekt

De siste årene har Serengeti vært knyttet til en annen kontroversiell beslutning – beslutningen om at veien gjennom Serengeti skal utbygges og utvides. Med høylytte proteser har miljøaktivister og fagfolk advart mot at et slikt veiprosjekt vil forstyrre for den årlige migrasjonen og det unike økosystemet i området.

De siste årene har Serengeti vært knyttet til en annen kontroversiell beslutning – beslutningen om at veien gjennom Serengeti skal utbygges og utvides.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg