Tamme undulater, to ulike fargevarianter. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

undulat

Vill undulat, Simpson Desert, Northern Territory, Australia.
Undulat
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Undulat er en fugleart i parakittfamilien.

Faktaboks

Uttale
undulˈat
Etymologi
av latin
Også kjent som
kalles også selskapspapegøye Melopsittacus undulatus engelsk: budgerigar

Beskrivelse

Undulaten er 16 til 20 centimeter lang, og den viltlevende formen er gul og grønn med enkelte sorte markeringer og svakt blått i stjerten. Kjønnene er nokså like, men hannen har blå vokshud rundt nebbet som er lite og krumt. Hunnen har brunaktig vokshud rundt nebbet. I fangenskap er det avlet frem en mengde fargevarianter.

Næring

Undulaten spiser i første rekke frø av ulike grassarter.

Formering

Undulatene hekker mellom juni og september nord i Australia og mellom august og januar i sør. De benytter muligheten til å hekke når det er mye grassfrø. Den bygger reir i hule trær og legger fire-seks egg som ruges i rundt tre euker. Ungene flyr etter cirka en måned.

Forekomst og utbredelse

Undulaten lever naturlig i Australia hvor bestanden er tallrik. Den forekommer i tørre savanneområder, er nomadisk og samler seg ofte i store flokker som beveger seg til egnede steder for å finne mat og vann. Jo tørrere det er, desto større blir flokkene.

Utenom Australia er det også introduserte bestander mange andre steder, som i Florida, Puerto Rico, Den dominikanske republikk, Caymanøyene, Jamaica, Mexico, Hong Kong, Taiwan og Japan.

Burfugl

Undulaten er en av våre mest populære kjæledyr. Den har vært holdt i fangenskap siden 1840 da de første undulatene kom til Europa med båt fra Australia. Etterhvert ble det populært å ha undulat som burfugl. Australske myndigheter likte ikke at undulatene ble eksportert, så i 1894 ble det bestemt at dette forbudt. Men siden den var så lett å få til å formere seg i fangenskap, har den likevel blitt en vanlig burfugl. I dag er den vårt tredje mest populære kjæledyr etter hund og katt.

Undulaten er populær fordi den er svært sosial og lett å temme. Dessuten synger den mye og kan lære å snakke, eller rettere sagt imitere mennesker. Hunnen klarer sjelden å lære mer enn et dusin ord, men hanner kan klare flere hundre ord, spesielt hvis den holdes alene som burfugl. Verdensrekorden holdes av undulaten Puck som kunne 1728 ord, og som kom i Guiness rekordbok. En julemorgen i 1993 hørte eieren at Puck sa: «It's Christmas. That's what's happening. That's what it's all about. I love Pucky. I love everyone.»

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg