Elg

Elg er det største landdyret i Norge. Elgokser (hanndyr av elg) kan i noen tilfeller veie nærmere 800 kilo.

Elg
Av /NTB Scanpix ※.
Blåhval
Verdens største dyr: Blåhval.
Av /NOAA.

Megafauna er store dyr. Ordet er satt sammen av mega- som betyr stor, og fauna som betyr alle dyrene som lever i et bestemt område eller til en bestemt tid.

Faktaboks

Etymologi

Sammensatt av mega- og fauna.

Størrelse

Det finnes flere ulike definisjoner av megafauna. Mange forskningsarbeider definerer megafauna som dyr som veier 45 kilogram eller mer. Ut fra dette hører hjort, rein, elg og brunbjørn i dag til megafaunaen i Fastlands-Norge. Store individer av ulv er over denne grensen, mens de aller fleste rådyr er under.

Andre forskere setter grensen for megafauna så høyt som et tonn. Ut fra denne avgrensingen finnes det ingen megafauna på land i Norge. I havet langs kysten av Norge er det derimot flere arter av hval og fisk som veier mer enn et tonn, slik som spekkhogger, knølhval og brugde. På land er det hovedsakelig i Afrika og det sørlige Asia at det i dag lever ville dyr som veier mer enn et tonn. Så store landdyr finnes i følgende grupper: elefanter, neshorn, sjiraffer, flodhester og oksefamilien.

Noen forskere regner de største (tyngste) dyrene som lever i et bestemt område som megafauna, uansett hvor store eller små disse er.

Husdyr og mennesker regnes som oftest ikke med når man snakker om megafauna. Storfe er mye mer tallrike enn noen viltlevende art av tilsvarende størrelse.

Rekorder

Det klart største dyret i verden – og kanskje også det største dyret som noen gang har levd –er blåhvalen. Savanneelefant er det største nålevende landdyret. Tidenes største landdyr var planteetende dinosaurer i undergruppen sauropoder.

Utryddelse

Mammut

Utdødd megafauna. Modell av ullhåret mammut (Mammuthus primigenius) med fossilt skjelett av samme art i bakgrunnen. Bildet er tatt i et naturhistorisk museum i Shanghai, Kina i april 2018.

Mammut
Av /Shutterstock.

Ordet megafauna forbindes spesielt med de påfallende utryddelsene av store dyr som skjedde over store deler av planeten under siste istid og fram mot vår tid. Vi vet for eksempel at det levde mammut, som er en utdødd type elefant, i Norge og ellers i Europa under istiden. Vi vet også at det fantes flere slags gigantiske dyr i Europa som ullhåret neshorn og hulebjørn. I dag lever det ingen ville landdyr av tilsvarende størrelse i Europa.

Eksempler fra andre verdensdeler på megafauna som ble utryddet under eller i etterkant av siste istid er kjempedovendyr i Sør-Amerika og det store pungdyret Diprotodon i Australia. Så nylig som for tusen år siden levde det fortsatt fugler som var langt større enn strutsene som i dag er verdens største fugler: elefantfugleneMadagaskar og moafugleneNew Zealand.

Årsaken til utryddelsen av megafauna mange steder på Jorden kan dels ha vært naturlige klimaendringer. At mennesker jaktet på artene eller skapte endringer i livsmiljøet deres, har også hatt betydning, i hvert fall i noen tilfeller. Noen forskere mener å se et mønster der utryddelse av megafauna ofte faller sammen i tid med når mennesker først kom til området. Det er fortsatt ikke helt avklart hvilken betydning disse to faktorene – mennesker og naturlig klimaendring – har hatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg