Faktaboks

Maasai Mara

Masai Mara

Uttale
mˈasai mˈara
Masai Mara (savanne)

Masai Mara. Sjiraff og sebraer på savannen.

Av /NTB Scanpix ※.
Gepard i Maasai Mara
Gepard med unger i nasjonalparken Maasai Mara, Kenya.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Maasai Mara er en nasjonalpark i Kenya, om lag 270 kilometer vest for hovedstaden Nairobi. Den har sitt navn etter den nomadiske folkegruppen i området, maasaiene, og elven Mara. Nasjonalparken er en av de best kjente og viktigste områdene for beskyttelse av dyreliv og naturområder i Afrika. Området henger sammen med slettelandskapet Serengeti i Tanzania. Nasjonalparken ble opprettet i 1961 og dekker i dag 1510 kvadratkilometer.

Turisme

Maasai Mara er et av de mest besøkte turistmålene i Kenya, og har både gode hoteller og enklere overnattingssteder. Noen av dem har mindre flystriper. Det arrangeres safarier for turister fra inn- og utland som vil se nasjonalparkens rike dyreliv. Det er ytret bekymring for bærekraften i turismen ved at den kanskje overbelaster landskapet og fører til reduksjon av dyrebestandene, samt påvirker maasaienes livsgrunnlag, levemåte og tradisjonelle kultur. Forvaltningen av Maasai Mara er underlagt administrasjonen i Narok fylke, som er ansvarlig for at turismen er bærekraftig uten å skade økologien i parken.

Dyreliv

Gnu
Best kjent er en årlig vandring gjennom området av flere hundre tusen gnuer og sebraer på leting etter beite og vann.

Maasai Mara er hjem for de fleste arter av Afrikas ville dyr, som elefanter, løver, bøfler, neshorn, krokodiller, flodhester, hyener, geparder og leoparder, samt en rekke ulike typer antiloper og flere hundre fuglearter. Best kjent er en årlig vandring gjennom området av flere hundre tusen gnuer og sebraer på leting etter beite og vann.

Vegetasjon

Boma
Masaiene lever rundt viltreservatet og delvis innenfor med sine krøtterflokker.

Som nasjonalpark er Maasai Mara beskyttet mot jordbruk, og ligger i betydelig avstand fra større befolkningssentra. Maasaiene lever rundt viltreservatet og delvis innenfor med sine krøtterflokker. Området ligger på 1500 meters høyde over havet, og har et forholdsvis fuktig klima og frodig vegetasjon. Derfor kan et relativt lite areal gi nok mat til et stort antall planteetere som geiter og kveg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg