biom

Liten kameleon i Namibørkenen utviser advarsel. Disse kameleonene har flere overlevelsesteknikker, som å endre farge etter temperatur og utskille salt for å holde på vannet.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Den boreale barskogssonen. Utbredelsen av boreal barskog (mørk grønn farge).

Av /Store norske leksikon ※.
Mangroven består av trearter med eviggrønne, forholdsvis tykke, saltholdige blad, ofte med ånderøtter, pneumatoforer eller stylterøtter.

Artikkelstart

Biom er en betegnelse for ulike typer av biologiske samfunn. Ulike biomer kjennetegnes av de levende organismene som finnes der og samspillet mellom dem. De kan finnes over store geografiske områder, ofte i flere kontinenter. Alle de klimatiske regionene i verden, som ørken, tundra, taiga, temperert løvskog, savanne, tropisk regnskog eller steppe har ulike biomer. Biomer som dannes på eller i levende organismer kalles mikrobiom.

Faktaboks

Uttale
biˈom
Etymologi
av bio-
Også kjent som

økoregioner, hovedhabitattyper, økosoner

Et biom, sammen med de abiotiske faktorene i området, danner et økosystem der organismene i samfunnet er tilpasset sitt miljø. Typen av økosystem er hovedsakelig bestemt av klimatiske faktorer som temperatur og nedbør, herunder temperaturens og nedbørens årstidsvekslinger.

Inndelingen av biomer

Det er ikke full enighet om hvordan Jordas biosfære skal deles inn i ulike biomer. En mye brukt inndeling skiller mellom tolv landlige (terrestriske) biomer, tre ferskvannsbiomer, og fire marine biomer. Grensene mellom biomer er heller ikke skarpe og de ulike biomene vil ikke være uavhengige av hverandre.

Terrestriske biomer

Ferskvannsbiomer

Marine biomer

  • store delta, mangrover og elvemunninger
  • korallrev
  • kystområder
  • polare, marine økosystemer

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Olson, D. M. og Dinerstein, E. (1998). The global 200: A representation approach to conserving the Earth's most biologically valuable ecoregions. Conservation Biology 12 (3) 502-505.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg