Murmansk (fylke)

Kart over Russland med Murmansk fylke markert i rødt. Murmansk dekker hele Kolahalvøya og grenser i vest til Norge og Finland.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Murmansk by fotografert fra åsene utenfor byen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Havna i Murmansk by ved Barentshavet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Landskap på Kolahalvøya med Khibiny-fjellene i bakgrunnen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Murmansk er et fylke (oblast) i Russland, som omfatter Kolahalvøya. Administrasjonssenteret er Murmansk. Fylket grenser mot Norge og Finland i vest og den karelske republikken (Karelia) i sør. Arealet er 144 900 kvadratkilometer med 741 000 innbyggere (2020). I 1990 var innbyggertallet 1,2 millioner.

Faktaboks

Uttale
mˈurmansk
Også kjent som
russisk Murmanskaja oblast

Det meste av utbyggingen av fylket skjedde i perioden Russland var en del av Sovjetunionen (1922–1991).

Murmansk havn og flere andre havner langs nordkysten av Kola er isfrie året rundt og ble utbygd som baser for Nordflåten (en del av den russiske marinen), med Severomorsk som den viktigste. Det fant også sted anleggelse av militære flyplasser. Den militære sektoren sysselsatte på slutten av Sovjet-perioden antakelig nær en tredjedel av den sysselsatte befolkningen, direkte eller indirekte.

Næringsliv

Geologi og industri

Området er svært mineralrikt. Industrielt skjedde utbyggingen langs nord-søraksen fra Murmansk by til Kandalaksja, hvor også jernbanen ble anlagt. Her finnes en betydelig bergverks- og metallindustri. Blant annet finnes nikkel i Montsjegorsk, Nikel og Zapoljarnyj, jernmalm i Olenegorsk og Kovdor, apatitt og nefelin i Apatity og Kirovsk, aluminium i Kandalaksja og såkalte sjeldne jordarter i Revda. Hele bergverkskomplekset gjennomgikk etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 en tung omstilling til nye økonomiske rammebetingelser.

Fangstnæring

Den tredje viktige økonomiske sektoren er fiskeriene. Anslagsvis står fiskeflåten i Murmansk fylke for 20 prosent av totalt russisk fangstvolum. Mye fisk leveres til havner i Norge eller på det europeiske kontinentet.

Kraftproduksjon

Kraftforsyningen baserer seg i hovedsak på vannkraft og atomkraft. Kola atomkraftverk med fire reaktorer à 440 megawatt (MW) ble bygd i to byggetrinn i 1970- og 1980-årene.

Byen Poljarnye Zori (15 000 innbyggere i 2010) har vokst opp nær atomkraftverket. Omkring 1600 innbyggere ble registrert som samer ved folketellingen i 2010. Rundt halvparten av dem driver med reindrift i de indre delene av Kolahalvøya. 87 prosent av reinsdyrproduksjonen i Murmansk skjer i Lovozero kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg