Kola, russisk kjernekraftverk på den søndre delen av Kolahalvøya, lokalisert nær byen Poljarnye Zori.

Kraftverket har fire trykkvannsreaktorer av typen VVER som hver har en brutto kapasitet på 440 MWe. Årspoduksjonen i 2012 var på 9,2 TWh. I gjennomsnitt over kraftverkets levetid har kapasitetsfaktoren ligget på 68,2 prosent. Rosenergoatom står nå for driften av kraftverket.

De fire reaktorene er bygd i forskjellige tidsperioder og representerer to forskjellige generasjoner av VVER-reaktoren. Reaktor 1 og 2, med modellbetegnelsen V-230, er fra henholdsvis 1973 og 74. De to siste reaktorene, reaktor 3 og 4, er av en nyere konstruksjon og har betegnelsen V-213. Disse reaktorene ble satt i drift i henholdsvis 1982 og 84. Selv om reaktortypen er den samme, er den nyere modellen bygd med en vesentlig høyere grad av sikkerhet enn den eldre. Dette gjelder blant annet brannsikkerhet, krav til fysisk separasjon mellom systemer av stor sikkerhetsmessig betydning og hvilke type hendelser reaktorene er dimensjonert for.

På denne bakgrunn har kraftverkets sikkerhet vært omstridt og det har vært gjort flere fremstøt for å få kraftverket stengt. Forholdsvis kort avstand til norskegrensen (cirka 200 km), har gjort at kraftverket også er blitt en sak som angår Norge. Norge har derfor siden 1993 deltatt i et samarbeidsprosjekt med Russland for å forbedre sikkerheten ved kraftverket. Oppgraderingen av kraftverket skal ha gitt gode resultater med en betydelig bedring av sikkerheten, men også gitt grunnlag for å forlenge levetiden til kraftverket.

Reaktor 1 og 2 ble opprinnelig bygd for en levetid på 30 år, men den ble i 2003 og 2004 forlenget med 15 år. Forslag om ytterligere forlengelse er fremsatt og Rosenergoatom legger nå opp til at reaktorene skal få en levetid på 60 år, det vil si fram til 2023 og 24. Levetiden til reaktor 3 og 4 blir også forlenget. I første omgang fikk reaktor 3 forlenget levetiden sin med 15 år fram 2026, og så sent som i 2014 fikk reaktor 4 tilsagn om en forlenget levetiden fram til 2039, det vil si en samlet levetid på 55 år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.