Russere, eller storrussere, er betegnelse på et folkeslag som har russisk som morsmål (russkij). I utvidet forstand brukes russere om alle med russisk statsborgerskap (rossijane).

Russerne utgjør rundt 85 prosent av Russlands befolkning foruten til dels store minoriteter i de fleste av de tidligere Sovjet-republikkene.

Ordet russer ble antagelig først brukt om de skandinaviske vikingene som på 800-tallet var delaktige i den første russiske (eller rusiske) statsdannelsen, jamfør finsk ruotsi, ‘svenske’.

Russisk hører sammen med ukrainsk og belarusisk til den østslaviske språkgruppen. Det østslaviske fellesspråket fra middelalderen (Kiev-Rus) omtales gjerne som gammelrussisk, men «tidlig østslavisk» er en mer korrekt betegnelse, ettersom dagens ukrainsk og belarusisk fører sine språks historie tilbake til samme språk- og skrifttradisjon.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Halvor Tjønn, Russland blir til: Fra Vikingene til Ivan den Grusomme, Oslo: Dreyer 2015.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg