Russland, natur

En av de mange buktene i Okhotskhavet i Østsibir.

Av /KF-arkiv ※.
Russland, skog

Skogkledde åser i nasjonalparken som omgir Bajkal, verdens dypeste innsjø.

Av /KF-arkiv ※.
Russland, natur

Høst i den vestsibirske taiga.

Av /KF-arkiv ※.
Elbrus
I det vestlige Kaukasus ligger Elbrus (5642 meter over havet), det høyeste fjellet i Europa og Russland.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Russland består av fem naturgeografiske hovedregioner: Den østeuropeiske slette, Uralfjellene, Det vestsibirske lavland, Det sentralsibirske platå og Foldefjellene i sør og øst.

Den østeuropeiske slette

I vest strekker den østeuropeiske slette seg fra Polhavet i nord til foten av Kaukasus i sør, og fra Østersjøen i vest til Uralfjellene. I hele dette enorme området, som utgjør cirka 3,6 millioner kvadratkilometer, når terrenget sjelden en høyde på over 300 meter over havet, og store deler av det ligger under 150 meter over havet. Lavtliggende, gjennomskårne platåer veksler med store bassenger og daler, som i mange tilfeller har dårlige avløpsforhold.

I det nordvestlige Russland når Valdajhøydene, Volgas kildeområde, opp i 346 meter over havet. Disse områdene danner et utpreget morenelandskap, og har for en stor del fått sin form gjennom glasial erosjon og avleiringer fra både isbreer og smeltevannselver. Volgaplatået begrenses mot øst av de lave Volgahøydene, som stuper bratt ned mot Volga.

Uralfjellene og det vestsibirske lavland

De forholdsvis smale Uralfjellene strekker seg nesten 2400 kilometer fra nord til sør, og skiller den østeuropeiske slette fra det vestsibirske lavlandet. Fjellene når i nord opp i 1894 meter over havet, men er ellers nedbrutt og oppdelt i flere parallelle kjeder mot sør.

Mot øst går Uralfjellene bratt over i det vestsibirske lavlandet. Dette området dekker et areal på cirka 2,6 millioner kvadratkilometer, og er et av de største sammenhengende lavlandsområder i verden. Store deler, særlig i de sentrale strøkene og i nord, har dårlige avløpsforhold.

Det sentralsibirske platå og Foldefjellene

Lenger øst, mellom elvene Jenisej og Lena, ligger det sentralsibirske platå. Det meste av området ligger under 900 meter over havet, men enkelte fjellpartier når en høyde av cirka 1500 meter over havet. De sørlige delene av Vest- og Øst-Sibir er preget av en rekke høye fjellkjeder, blant annet Altaj (4506 meter over havet), som omslutter tallrike bekkenområder.

Øst for Lena ligger det østsibirske høylandet med Jablonovijfjellene (1702 meter over havet) og Stanovojfjellene (2482 meter over havet) i sør, og Verkhojansk- (2389 meter over havet) og Tsjerskijfjellene (3147 meter over havet) i nordvest. Lengst i øst ligger Kamtsjatkahalvøya, med vulkantopper på opptil 4750 meter over havet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg