Lovozero

Det samiske senteret i Lovozero.

Artikkelstart

Lovozero er et tettsted med status av landsby på Kolahalvøya i Russland. Det er administrasjonssenter i Lovozero rajon (kommune). Lovozero hadde 2871 innbyggere ved folketellingen i 2010.

Faktaboks

Uttale

lav'ozera

Også kjent som

lujav'rr (kildinsamisk)

Lovozero regnes som hovedsenteret for de russiske samene med samisk kultursenter og samiskspråklig radio. Samene i Lovozero og den øvrige Kola-halvøya snakket tidligere østsamiske språk, men svært få behersker samisk i dag. De fleste innbyggerne i Lovozero er etniske russere eller komier.

Næringsliv

Fra Lovozero.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Stedet er bygd opp rundt hovedarbeidsplassen Tundra, som produserer reinsdyrkjøtt og -skinn. Den har rundt 200 ansatte (2020), mange av dem samer, komier og nenetser.

Transport

Lovozero har svakt utbygd offentlig transport. Den består av bussforbindelse med nabobyen Revda, hvorfra man kan komme seg til Olenogorsk, som har jernbanestasjon. Det er småflyforbindelse med de fjerntliggende bosetningene i samme kommune, som kan ligger mer enn 200 kilometer unna.

Historie

Tradisjonell bebyggelse i Lovozero.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

På midten av 1800-tallet hadde Lovozero rundt 120 innbyggere, som drev med reindrift og var kildinsamer. På 1870-tallet begynte izjma-komier og nenetsere å flytte til stedet. I 1926 bestod befolkningen av 430 komier, samer og 62 nenetser. Tundra, som fremdeles er hjørnesteinbedriften, ble opprettet som kollektivbruk (kolkhoz) i 1930 og omgjort til statsbruk (sovkhoz) i 1970.

Under andre verdenskrig bidro Lovozero med personell og reinsdyr til transportoppgaver ved fronten. I 1956 fikk Lovozero sine første bygg som ikke var av tre, kulturhuset og en offentlig badstue. I 1965 ble de første fem-etasjers boligblokkene – khrusjtsjovkaene – bygget. I 1992 ble Tundra et aksjeselskap og er seinere gjort om til et kooperativ.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg