Faktaboks

Nikel
finsk Kolosjoki
Uttale
nˈikel
Byen er preget av fraflytting, og mange blokker og hus står i dag tomme.
Petsjenganikel
Nikkelverket Petsjenganikel. Foto fra 2008.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Nikel er en gruveby i Russland, Murmansk fylke, ti kilometer fra norskegrensen. Stedet har formelt status som «bymessig tettsted» og er administrasjonssenter i Petsjenga kommune. Nikel hadde rundt 11 000 innbyggere ved inngangen til 2020 mot rundt 22 000 innbyggere på slutten av 1980-tallet.

Nikel ligger på vestre bredd av elven Kolosjoki, øst for Kuetsjärvisjøen, 123 kilometer nordvest for Murmansk. De nærmeste bosetningene er Salmijarvi (4 kilometer) og Zapolyarnyj (23 kilometer).

Historie

Nikel
Luftforurensningen i Nikel er betydelig og preger vegetasjonen omkring.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Etableringen av gruvebyen Nikel startet i 1935, mens territoriet ennå tilhørte Finland (1920–1944). Byen fikk da navnet Kolosjoki, etter elven den ligger ved. Navnet «Nikel» kommer fra mineralet nikkel, som har lagt grunnlaget for gruvedriften. Gruveanlegget ble grunnlagt på 1930-tallet av det finske selskapet Petsamon Nikkeli.

Under andre verdenskrig ble produksjonsanleggene til anlegget praktisk talt ødelagt.

Rett etter at Nikel-distriktet ble innlemmet i Murmansk fylke da området ble overført til Sovjetunionen i 1944, startet restaureringen av produksjonsanlegget. Den første utvinningen ble gjort i 1946.

Forurensningen av svovel- og tungmetaller fra bedriften Petsjenganikel har lagt naturen i området umiddelbart rundt tettstedet øde. Luftforurensningen har også berørt norske grenseområder.

Samferdsel og næringsliv

Nikel er typisk for de mange russiske småbyene som er vokst opp rundt én dominerende bedrift, og som derfor er sårbare for endringer i markedet. Nikel står på den russiske regjeringens liste fra 2014 over ensidige industristeder i risikosonen for alvorlig sosioøkonomisk nedgang. Den dominerende bedriften i Nikel er Petsjenganikel med smelteverk og gruver. Det er eid av det store selskapet Nornikel med hovedkvarter i Norilsk i Sibir. Nornikel bestemte i 2019 å legge ned produksjonen i Nikel, og dette ble gjennomført med stenging av den siste smelteovnen 23. desember 2020.

I Nikel sentrum finner man sykehus, bank, ulike kjedebutikker, apotek, samt en del andre butikker og firmaer. De fleste boligbyggene i Nikel er femetasjers khrusjtsjovki, men det er også blokker på ni etasjer.

Nikel har bussforbindelse til nabobyene Petsjenga og Zapolyarnyj, samt gjennomgående buss mellom Murmansk og Kirkenes, som passerer byen.

Jernbanelinjen mellom Murmansk og Nikel benyttes hovedsakelig til godstransport. Tidligere var det også persontransport langs linjen.

Kommunen har tre lokalaviser, blant annet ukeavisen «Petsjenga», som er utgitt siden 1946 og som utgis av kommunen.

Kultur og turisme

Byen har eget kulturpalass, «Voskhod», med plass for 450 mennesker. I tillegg finner man flere bibliotek og et rekreasjonssenter. Lave priser på drivstoff og visse fødevarer danner grunnlaget for dagsturisme til Nikel fra innbyggere i Kirkenes med grenseboerbevis. Kafeer og restauranter blir også besøkt.

I byen finner man også det nyrenoverte sportskomplekset «Metallurg», samt svømmebasseng og et skistadion.

Verdens dypeste brønn

Rett øst for Nikel ligger verdens dypeste brønn. I 1997 ble den oppført i Guinness rekordbok som den dypeste menneskelig produserte brønn på jorden, og rekorden står fremdeles. Det var også den lengste brønnen i verden fram til 2008. Brønnen er 12 262 meter dyp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg