Føderal krets (Russland)

Artikkelstart

I mai 2000 opprettet president Vladimir Putin ved dekret sju føderale kretser eller føderasjonskretser (federalnyje okruga) som et nytt forvaltningsnivå over føderasjonssubjektene («delstatene») i den russiske føderasjonen. Dette forvaltningsnivået inngår ikke i den russiske grunnloven og ses på som et tiltak for å motvirke utviklingen av regionale maktklikker og for å sentralisere den politiske makten.

Organisering

Hver føderal krets ledes av en presidentrepresentant. Presidentrepresentanten inngår i presidentens administrative apparat og er direkte underlagt presidenten. Presidentreprentanten har som oppgave å tilse at presidentens grunnlovsgitte mandat til å utøve politikk blir etterlevd i føderasjonssubjektene.

Føderasjonskretsene ble opprettet etter mønster av militærkretsene og den økonomiske regionene, men sammenfaller ikke med disse når det gjelder geografisk utstrekning.

Kretser

De opprinnelige føderasjonskretsene i europeisk Russland er den sentrale, den sørlige, den nordvestlige og Volgakretsen. De tre føderasjonskretsene asiatisk Russland er Ural-, Sibir- og Fjernøstkretsene. Det er i dag åtte føderasjonskretser. Den nordkaukasiske føderasjonskretsen ble opprettet i 2010 ved at noen føderasjonssubjekter ble utskilt fra den sørlige føderasjonskretsen. I perioden mars 2014 til juni 2016 utgjorde de to nyinnlemmede føderasjonssubjektene, Republikken Krim og den føderale byen Sevastopol, en niende føderasjonskrets – Krim. Denne er nå en del av den sørlige føderasjonskretsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg