I mai 2000 opprettet president Vladimir Putin ved dekret sju føderale kretser eller føderasjonskretser (federalnyje okruga) som et nytt forvaltningsnivå over føderasjonssubjektene («delstatene») i den russiske føderasjonen. Dette forvaltningsnivået inngår ikke i den russiske grunnloven og ses på som et tiltak for å motvirke utviklingen av regionale maktklikker og å sentralisere den politiske makten. Hver føderal krets ledes av en presidentrepresentant.

Føderasjonskretsene ble opprettet etter mønster av militærkretsene og den økonomiske regionene, men sammenfaller ikke med disse når det gjelder geografisk utstrekning.

De opprinnelige føderasjonskretsene i europeisk Russland er den sentrale, den sørlige, den nordvestlige og Volgakretsen.  De tre føderasjonskretsene  asiatisk Russland er Ural-, Sibir- og Fjernøstkretsene. Det er i dag åtte føderasjonskretser. Den nordkaukasiske føderasjonskretsen ble opprettet i 2010 ved at noen føderasjonssubjekter ble utskilt fra den sørlige føderasjonskretsen. I perioden mars 2014 til juni 2016 utgjorde de to nyinnlemmede føderasjonssubjektene, Republikken Krim og den føderale byen Sevastopol, en niende føderasjonskrets  – Krim. Denne er nå en del av den sørlige føderasjonskretsen.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.