Montsjegorsk, by i Russland, Murmansk fylke. Ca. 42 000 innbyggere (2017). Ligger midt på Kolahalvøya ved innsjøen Imandra, ca. 12 mil syd for Murmansk.

Montsjegorsk er bygget opp på samme måte som mange byer i Nordvest-Russland - med bakgrunn i mineraler og Forsvaret. Byen ble gunnlagt og fikk bystatus i 1937. Byen ble lagt på tundraen, og var i starten en småby for geologer og entreprenører.

Murmanskbanen (jernbane) ble åpnet i 1916, og på midten av 1930 tallet ble Montsjegorsk inkludert, via et sidespor fra Olenegorsk.

Byen er et knutepunkt for utvinning av nikkel og kobber. Som følge av dette er områdene rundt byen svært forurenset. De opprinnelige nikkelforekomstene er på det meste utvunnet og den dominerende bedriften, nikkelverket Severonikel, foredler råstoff fra Petsjenga og Norilsk

Byen er også kjent som vintersportssted, med alpinbakker. I tillegg har byen sportshall og ishockeyanlegg.

Den største ortodokse katedralen i Murmanskregionen ligger i Montsjegorsk. Den heter "Guds tempel av Kristi himmelfart", og er en av de største severdighetene i byen. Veggene er malt av berømte ikonmalere fra Moskva, og katedralen er finansiert av industriselskaper.

Montsjegorsk flybase ligger ca. 13 kilometer øst for byen. Dette har blant annet vært hovedbase for for Sovjetunionens 174. jagerflyregiment, men basen ble trappet noe ned etter den kalde krigen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.