Neiden

Artikkelstart

Neiden, Njávdem, er et område i Sør-Varanger kommune i Troms og Finnmark fylke. Grenda Neiden ligger der E6 krysser Neidenelva. Fra Neiden går det vei over Sevettijärvi til det finske riksveinettet ved Kaamanen.

Faktaboks

Også kjent som

skoltesamisk Njávdem

Bosetning

Neiden har samisk bosetning, og her finnes de gjenværende norske skoltesamene. Som en del av Barentssamarbeidet kan innbyggere på den norsk-russiske grensen ferdes fritt uten visum.

Den østsamiske boplassen Skoltebyen er et vernet kulturminne. I Skoltebyen ligger St. Georgs kapell som er det eneste ortodokse kapell i Norge og landets minste kirke. Kapellet er ifølge tradisjon reist på 1500-tallet av munken Trifon av Petsjenga (1495–1583).

Natur

Berggrunnen tilhører Øst-Finnmarks grunnfjellsområde. Nordvest for Neiden finnes Neidengranitten som ble dannet for omtrent 2500 millioner år siden. Den er lite deformert og skjærer gjennom den eldre gneisen. Granitten finnes også rundt Jarfjorden.

Gjennom Neiden renner Neidenelva som er blant Finnmarks beste lakseelver. Det er bygget laksetrapp. I Øvre Neiden ligger en av statens fjellstuer.

Kultur

Neiden kapell

Stedets største attraksjon er Skoltefoss, der det foregår kastenotfiske på gammelt samisk vis.

Neiden kapell er en langkirke i tre fra 1902; arkitekt Karl Martin Norum.

Østsamisk museum, Ä'vv Saa'mi mu'zei eller Skoltesamisk museum, åpnet i juni 2017. Museet skal bidra til å styrke den østsamiske kulturen og formidle kunnskap om denne minoritetens fortid og samtid.

Neiden er sjekkpunkt under Finnmarksløpet.

Navn

Navnet kommer av skoltesamisk Njávdem, utolket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg