Neiden, Njávdem, er et område i Sør-Varanger kommune, Finnmark. Grenda Neiden ligger der E 6 krysser Neidenelva. Fra Neiden går det vei over Sevettijärvi til det finske riksveinettet ved Kaamanen.

Neiden har samisk bosetning. I Neiden finnes de gjenværende norske skoltesamene. Som en del av Barentssamarbeidet kan innbyggere på den norsk-russiske grensen ferdes fritt uten visum.

Den østsamiske boplassen Skoltebyen er et vernet kulturminne. I Skoltebyen ligger St. Georgs kapell som er det eneste ortodokse kapell i Norge og landets minste kirke. Kapellet er ifølge tradisjon reist av munken Trifon på 1500-tallet. 

Berggrunnen tilhører Øst-Finnmarks grunnfjellsområde. Nordvest for Neiden finnes Neidengranitten som ble dannet for omtrent 2500 millioner år siden. Den er lite deformert og skjærer gjennom den eldre gneisen. Granitten finnes også rundt Jarfjord.

Gjennom Neiden renner Neidenelva som er blant Finnmarks beste lakseelver. Laksetrapp.  I Øvre-Neiden ligger en av statens fjellstuer.

Stedets største attraksjon er Skoltefossen, der det foregår kastenotfiske på gammelt samisk vis.

Neiden kapell er en langkirke i tre fra 1902; arkitekt Karl Norum.

Østsamisk museum, Äʹvv Saa ́mi mu ́zei eller Skoltesamisk museum, åpnet i juni 2017. Museet skal bidra til å styrke den østsamiske kulturen og formidle kunnskap om denne minoritetens fortid og samtid.

Neiden er sjekkpunkt under Finnmarksløpet.

Navnet kommer av skoltesamisk Njávdem, utolket.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.