palisade

Artikkelstart

Palisade, er, i militær sammenheng, et enkelt festningsverk rundt en leir, et fort eller lignende. Også for besyttelse av sivile områder brukes en palisade på samme måte: Som et beskyttende gjerde.

Faktaboks

Uttale
palisˈade
Etymologi
av fransk, fra latin palus, ‘skansepæl’

Bruk av palisader, for både militær og ikke-militær beskyttelse, er kjent tilbake til den europeiske antikken, fra både Hellas og Roma. Palisader er fra nyere tid kjent fra flere deler av verden, inklusive Europa og Nord-Amerika. Urbefolkningen i flere deler av det nordlige Amerika bruke palisader for beskyttelse både mot motstandere og ville dyr. Under koloniseringen ble palisader brukt til beskyttelse av nybyggere og deres styrer – mot lokale folk.

Oftest bygges en palisade av stokker som slås ned i jorda, tett inntil hverandre og uten mellomrom, slik at de danner en vegg. Stokkene spisses gjerne på toppen for å gjøre dem vanskeligere å forsere. Palisadene kan variere i høyde, fra én til rundt tre meter. Trepalisader kan forsterkes med jordvoller og steiner. Palisader er enkle og raske å sette opp, og kunne etter hvert erstattes av mer solide festningsverk.

Moderne bruk av palisade-prinsippet gjenkjennes fra gjerder med spisset topp.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg