Kirovsk er en gruveby på Kolahalvøya i Russland. Den ligger i Murmansk fylke, 175 km sør for byen Murmansk, som naboby til Apatity, 16 kilometer unna. Kirovsk hadde cirka 26 500 innbyggere i 2017.

Stedet ble grunnlagt 1929, etter funn av apatitt og nefelin i fjellet Khibiny. Allerede et år senere bodde 10 000 mennesker i området, og en gruve og kjemisk industri var etablert.

Som følge av den raske veksten i industri og innbyggertall, fikk stedet bystatus i 1931. Navnet var Khibinogorsk fram til 1934. 1.desember 1934 ble bolsjeviklederen Sergej Mironovitsj Kirov, som hadde ledet planarbeidet med utviklingen av området, drept. Til hans ære tok byen navnet Kirovsk fra 15.desember 1934.

Byen ligger ved bredden av innsjøen Bolshoy Vudyavr, ved foten av Khibinifjellene. I Khibinyfjellene ligger et Big Wood, et senter for alpinsport. I samme område ligger fornøyelsesparken Norway Park, med løpestrenger og luftige aktiviteter.

Kirovsk har Russlands nordligste botaniske hage, Polar-Alpine Botanical Garden. Den har både innendørs og utendørs anlegg med tropiske planter, i tillegg til planter fra den nordlige verden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.