Kirovsk

Fra Kirovsk.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kirovsk er en gruveby på Kolahalvøya i Russland. Den ligger i Murmansk fylke, 175 km sør for byen Murmansk, som naboby til Apatity, 16 kilometer unna. Kirovsk hadde cirka 26 000 innbyggere i 2020.

Faktaboks

Uttale
kˈirovsk

Historie

Stedet ble grunnlagt i 1929, etter funn av apatitt og nefelin i Khibiny-fjellene. Stedet ble bygget opp rundt gruve- og prosesseringsselskapet Apatit og ble et typisk ensidig industristed.

Som følge av den raske veksten i industri og innbyggertall, fikk stedet bystatus i 1931. Navnet var Khibinogorsk fram til 1934. 1. desember 1934 ble bolsjeviklederen Sergej Mironovitsj Kirov, som hadde ledet planarbeidet med utviklingen av området, drept. Til hans ære tok byen navnet Kirovsk fra 15. desember 1934.

Under den andre verdenskrig ble bedriften Apatits maskineri evakuert til det sentrale Ural og Kazakhstan, men virksomheten ble gjenopptatt i 1944. Omleggingen av økonomien etter oppløsningen av Sovjetunionen i 1991 rammet bedriften hardt. Byen hadde 43 500 innbyggere i 1989 mot rundt 26 000 i 2020.

Friluftsby

Byen ligger ved bredden av innsjøen Bolsjoj Vudjavr, ved foten av Khibiny-fjellene. I disse fjellene ligger et populært senter for alpinsport. I samme område ligger klatreparken Norway Park.

Den polar-alpine botaniske hage ligger i Kirovsk, og er Russlands nordligste. Den har både innendørs og utendørs anlegg med tropiske planter, i tillegg til planter fra den nordlige verden.

Les mer i Store Norske Leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg