Romsdalsfjorden, fjord sentralt i Møre og Romsdal fylke. I snever forstand fører Romsdalsfjorden østover på sørsiden av øyene Tautra og Sekken inn til munningen av Rauma ved Åndalsnes; herfra fortsetter Isfjorden til fjordbotnen ved Hen. Samlet lengde Tautra–Hen er 69 km.

I videre betydning omfatter Romsdalsfjorden hele fjordbassenget innenfor Tautra, det vil si også de nordøstlige utløperne Fannefjorden og Langfjorden/Eresfjorden. Også hovedfjorden på sørsiden av øyene i Midsund kommune, ut til Dryna, den ytterste av øyene i Midsund (Midfjorden), regnes vanligvis til Romsdalsfjorden. Slik definert er Romsdalsfjordens største lengde 90 km (Dryna-Syltebø i botnen av Eresfjorden).

Strekningen utenfor Molde, mellom Julsundet og Bolsøysundet, kalles Moldefjorden. Den er avgrenset mot sør av en rekke med langstrakte øyer (Hjertøya, Seterøya, Bolsøya m.fl.). Midt i fjorden sør for disse øyene liger Sekken, den største øya i det indre fjordbassenget, og Veøy der det i middelalderen var en kaupang.

Største dyp (507 m) finner en i Moldefjorden, ved munningen av Julsundet sørvest for Molde. Dybden minsker utover, og utenfor Dryna er fjorden mindre enn 200 m dyp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.