Romsdalsfjorden er en fjord sentralt i Møre og Romsdal fylke. I snever forstand fører Romsdalsfjorden østover på sørsiden av øyene Tautra og Sekken inn til munningen av Rauma ved Åndalsnes; herfra fortsetter Isfjorden til fjordbotnen ved Hen. Samlet lengde Tautra–Hen er 69 kilometer.

I videre betydning omfatter Romsdalsfjorden hele fjordbassenget innenfor Tautra, det vil si også de nordøstlige utløperne Fannefjorden og Langfjorden/Eresfjorden. Også hovedfjorden på sørsiden av øyene i Midsund kommune, ut til Dryna, den ytterste av øyene i Midsund (Midfjorden), regnes vanligvis til Romsdalsfjorden. Slik definert er Romsdalsfjordens største lengde 90 kilometer (Dryna-Syltebø i botnen av Eresfjorden).

Strekningen utenfor Molde, mellom Julsundet og Bolsøysundet, kalles Moldefjorden. Den er avgrenset mot sør av en rekke med langstrakte øyer (Hjertøya, Seterøya, Bolsøya med flere). Midt i fjorden sør for disse øyene liger Sekken, den største øya i det indre fjordbassenget, og Veøy der det i middelalderen var en kaupang.

Største dyp (507 meter) finner en i Moldefjorden, ved munningen av Julsundet sørvest for Molde. Dybden minsker utover, og utenfor Dryna er fjorden mindre enn 200 meter dyp.

Kart

Romsdalsfjorden
Romsdalsfjorden
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg