Romsdalsfjorden

Artikkelstart

Romsdalsfjorden er en fjord sentralt i Møre og Romsdal fylke. I snever forstand fører Romsdalsfjorden østover på sørsiden av øyene Tautra og Sekken inn til munningen av Rauma ved Åndalsnes; herfra fortsetter Isfjorden til fjordbotnen ved Hen. Samlet lengde Tautra–Hen er 69 kilometer.

I videre betydning omfatter Romsdalsfjorden hele fjordbassenget innenfor Tautra, det vil si også de nordøstlige utløperne Fannefjorden og Langfjorden/Eresfjorden. Også hovedfjorden på sørsiden av øyene i Midsund kommune, ut til Dryna, den ytterste av øyene i Midsund (Midfjorden), regnes vanligvis til Romsdalsfjorden. Slik definert er Romsdalsfjordens største lengde 90 kilometer (Dryna-Syltebø i botnen av Eresfjorden).

Strekningen utenfor Molde, mellom Julsundet og Bolsøysundet, kalles Moldefjorden. Den er avgrenset mot sør av en rekke med langstrakte øyer (Hjertøya, Seterøya, Bolsøya med flere). Midt i fjorden sør for disse øyene liger Sekken, den største øya i det indre fjordbassenget, og Veøy der det i middelalderen var en kaupang.

Største dyp (507 meter) finner en i Moldefjorden, ved munningen av Julsundet sørvest for Molde. Dybden minsker utover, og utenfor Dryna er fjorden mindre enn 200 meter dyp.

Kart

Romsdalsfjorden
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg