Kvitholmen fyr

Kvitholmen fyr, Møre og Romsdal.
Kvitholmen fyrstasjon.
Av .
Kvitholmen fyrstasjon.
Av .

Artikkelstart

Kvitholmen fyr er en fyrstasjon på Hustadvika i Hustadvika kommune, Møre og Romsdal. Den ble opprettet som kystfyr i 1842, automatisert og avbemannet i 1991.

  • Tårnets høyde: 12 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 25 meter
  • Lysvidde: 16,3 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc WRG 6s

Navnet

Fyret har navn etter holmen. Den kan ha fått det på grunn av hvitt skum (brenning) eller de lyse bergartene på holmen.

Historikk

Hustadvika er et svært urent farvann og det har skjedd mange forlis i området. Første fyrstasjon på Kvitholmen hadde 16 meter høyt fyrtårn i huggen gråstein som ble foret innvendig med murstein. Lyktehuset på toppen fikk en 2. ordens fyrlykt. En fyrvokterbolig, en assistentbolig og et uthus ble plassert i et lite dalsøkk ca 100 meter fra fyrtårnet. I 1902 ble det satt opp et kraftig 1. ordens bifyr i et betongtårn ved siden av steintårnet og noen få år senere ble denne lykta flyttet opp i hovedtårnet. Den måtte da forkortes med seks meter for å gi plass til den større lykta. Samtidig ble Kvitholmen redusert til ledfyr. Det fyrtårnet som står på Kvitholmen i dag ved siden av det gamle steintårnet ble satt opp i 1956. Det har en 3. ordens lykt som får strøm fra egne aggregater som ble installert samtidig. Lykta i det gamle steintårnet ble så fjernet. I 1977 fikk Kvitholmen radarfyr (Racon).

Besøksfyr

I 2005 ble Kvitholmens venner startet. De har pusset opp flere av bygningene og tilbyr nå overnatting for besøkende i den gamle assistentboligen. Det gamle steintårnet står fremdeles, og er fredet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg