Træna, Nordland
Norskekysten er et urent farvann med mange skjær, øyer, og grunner.
Træna, Nordland

Farvann er et sjøområde der fartøy kan navigere. Farvannsbeskrivelser er viktig for korrekt og trygg navigasjon til sjøs.

Faktaboks

Etymologi
av nederlandsk vaarwater

Farvann er et folkelig uttrykk for ulike sjøområder, mens fartsområde er et juridisk begrep med bestemte avgrensinger, til bruk i forskrifter og liknende.

Ulike farvann

Farvann kan defineres på ulike vis ut fra hvilken informasjon som er ønskelig. For eksempel deler skipsklassifiseringsbyråene farvann inn etter den internasjonale lastelinjekonvensjonens regelverk. Disse strekker seg fra tropisk ferskvann, ferskvann, tropisk sjøvann, andre farvann delt inn i sommer- og vinterforhold, og Nord-Atlanteren vinterstid. Dette sier først og fremst noe om hvilke sjøforhold et skip kan forvente, og både bygges og lastes deretter. Et containerskip som frakter gods fra for eksempel Singapore til Rotterdam via Suez i januar måned, vil bevege seg gjennom tropene, til generelle havområder vinterstid og til slutt Nord-Atlanteren vinterstid.

I tillegg til dette deles generelt farvann inn etter geopolitiske forhold. Et skip som går fra Ittoqqortoormiit til Bodø vil være i internasjonalt farvann omtrent halvveis i overfarten, deretter støter skipet på Norges økonomiske sone som strekker seg 200 nautiske mil ut fra kysten. 24 nautiske mil fra kysten vil fartøyet gå inn i tilstøtende sone til territorialfarvannet, før det entrer territorialfarvannet tolv nautiske mil fra kystlinjen. Til slutt møter skipet kystlinjen og går inn i landets indre farvann.

I kystnære strøk er farvann områder som er detaljert beskrevet i losbøker og kart, og fartøy kan i tillegg be om losassistanse ved innseiling. Disse områdene er merket med kyst- innseiling- og ledfyr, i tillegg til sjømerker som angir skjær og grunner, i tillegg til å vise hovedleden. Bunnforhold, ankringsplasser, sikkerhetssoner, brohøyder og liknende er beskrevet i kart og losbøker.

Farvann er gjerne delt inn i områder med særtrekk. På lokalt nivå kan dette for eksempel dreie seg om Foldahavet i Nord-Trøndelag, som er preget av en åpen kystlinje med mange grunner, som skiller seg fra Svinestien og Nordlandsleden, kystområdet nord for Folda med mer beskyttet seilingsled. Nordsjøen er også et havområde som skiller seg fra for eksempel Nord-Atlanteren fordi det grunne Nordsjøbassenget ofte får mye sjøgang fra polarfrontene som møter vestavindsbeltet. Andre farvann med kjente særpreg er for eksempel Drakestredet, Biscayabukta, Moskstraumen og Sørishavet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg