Tine har røtter tilbake til Nord-Europas første andelsmeieri, som ble etablert i Rausjødalen på Tolga i 1856, med 40 andelshavere. Før den tid foregikk produksjon av gårdssmør og oster på gårdsmeierier. Etter etableringen i Tolga, ble en rekke lokale samvirkemeierier dannet frem mot århundreskiftet. Ideen om å organisere landbruksproduksjon i samvirker kom fra England, hvor det første samvirkeforetaket oppsto i Rochdale i 1845. Fra 1850-tallet hadde Selskapet for Norges Vel hentet fjøsrøktere og ystere fra Sveits og Holland for å lære om meieriproduksjon.
Fra 1860-tallet kom den første spesialisering i handelen med meieriprodukter, med spesialforretninger for smør og ost, og det ble opprettet enkelte produksjonsmeierier i Kristiania. Utover i landdistriktene ble fra 1870-tallet omsetning av fjell- og gårdssmør samlet i såkalte smørforeninger, eller smørlag. I siste halvdel av 1800-tallet kom en rekke tekniske nyvinninger, som avkjøling og separering, som gjorde fremskritt for produktutvikling. Produksjonen svingte over fra fetost til smør og magerost. De ulike samvirkeforeningene ble samlet i Den Norske Meieriforening i 1881. Den sørget fra 1880-tallet blant annet for prisnotering av ost og smør.
I starten var det ulike fetoster, som sveitserost og edamerost, som ble produsert. Mysosten, slik vi kjenner den i dag, er av nyere dato. Tretten ysteri begynte som første meieri med produksjon av fet brunost i 1900, og fra 1913 til 1920 ble det bygd en rekke ysterier for brunost i Gudbrandsdalen. I 1925 opprettet disse ysteriene et salgskontor i Oslo, og fra 1927 hadde de full leveringsplikt til S/L Gudbrandsdalens Ysteriforening.
På 1800-tallet var det import av smør til Norge, men fra 1897 var produksjonen såpass stor at deler av den ble eksportert til blant annet Storbritannia. Norske Meieriers Eksportlag ble opprettet i 1928, for å organisere eksport av meieriprodukter, regulere markedstilførselen, stabilisere prisene og bedre kvaliteten. Eksportlaget skiftet navn til Norske Meieriers Salgssentral i 1942, fra 1984 kjent som Norske Meierier.
Tine-navnet ble i 1992 innført som varemerke for meierisamvirket, som fikk navnet Tine Norske Meierier, fra 2002 bare Tine, samtidig som samvirket ble organisert som et konsern. I august 2019 meldte Tine at de skal effektivisere driften for å redusere kostnadene med minimum én milliard kroner over to år. Dette fører til at rundt 400 årsverk kan bli kuttet.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.