kvitost

Kvitost, sammen med hvitost er den opprinnelige benevnelsen, både i talemål og fagspråk, på ost som ikke er brunost.

I dag gjerne betegnelse brukt om halvfaste til faste løypefelte kumelksoster med lys gul farge. I dagligtale brukes også benevnelsen gulost.

Det produseres i Norge ca. 40 000 tonn kvitost i året, mot ca. 12 000 tonn brunost. Se også ost.

Kommentarer (2)

skrev John Erik Bøe Lindgren

Hei! Denne artikkelen kan kanskje dra nytte av informasjonen du finner her: http://www.sprakradet.no/svardatabasesok/?search=gulost Å parkere "hvitost" på Vestlandet blir muligens litt skjevt historisk sett.

skrev Jan Peter Aursnes

Takk for interessant innspill. Jeg tar det til etterretning og vil nyansere artikkelen. Problemstillingen er jo mer språkfaglig enn den er ostefaglig, men ikke mindre viktig av den grunn.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg