Bjørnsund fyr

Bjørnsund fyr viser vei ved Hustadvika
Bjørnsund fyr
Av .

Artikkelstart

Bjørnsund fyr, fyrstasjon som ligger på Måøya i øygruppen Bjørnsund i Hustadvika kommune, Møre og Romsdal. Den ble opprettet i 1871 som et innseilingsfyr, automatisert i 1986 og avbemannet i 1994.

  • Tårnets høyde: 9 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 26 meter
  • Lysvidde: 11,6 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc (2) WRG 8s

Historikk

Det gamle fiskeværet Bjørnsund ligger vel fire kilometer vest for tettstedet Bud. Fyret med samme navn som fiskeværet ble bygget for å lette navigeringen for skip som kom fra den værharde Hustadvika og skulle inn i den indre leden. Fyrvokterboligen i laftet tømmer, ble bygget som en familiestasjon med fyrlykta i et karnapp på hjørnet av huset. Både i 1886 og 1902 ble fyrlyset forsterket. I 1917 ble fyret utstyrt med tåkehorn, og fikk økt bemanningen med en reservebetjent. I 1948 ble også Bjørnsund fyrstasjon elektrifisert med kabel fra land.

I 1960 ble det installert radiofyr, nytt supertyfon tåkesignal og en tåkedetektor. Sistnevnte var av en spesiell type med kraftig blått lys og svingbar lyskaster. Lysrefleksen skulle fanges opp av en mottaker og varsle tåke, og var synlig langt til havs. Radiofyret ble erstattet med RACON (radarfyr) i 1977 som et av de to første i Norge. Tåkehorn ble erstattet med tyfon i 1959.

Natt til 4. april 1938 gikk lastebåten D/S Rokta i et forrykende uvær på grunn på Galdeskjæra utenfor fyret. Seks av de tolv ombord og to av redningsmannskapene mistet livet i ulykken.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg