Adam Smith var en skotsk samfunnsøkonom, moralfilosof og historiker og en sentral tenker i den skotske opplysningstiden. I sin samtid var Smith mest kjent for sin moralfilosofiske teori, Moralske følelser fra 1759. I ettertiden har han blitt langt mer berømt for sin økonomiske teori, Nasjonenes velstand fra 1776, og han omtales iblant som samfunnsøkonomiens far.
I en tid der Storbritannia var preget av den tidlige industrielle revolusjonen, studerte Smith arbeidsdelingens økte produktivitet i fabrikksystemet samt det fremvoksende klassesamfunnet, især med tanke på arbeiderklassens vilkår. Foruten å utvikle arbeidsverditeorien som kjennetegner den klassiske samfunnsøkonomien som vokste frem i kjølvannet av hans arbeid, er Smith også kjent for sitt betydelige bidrag til markedsliberalismen, altså forestillingen om at uinnskrenket markedsfrihet ligger til grunn for økonomisk vekst, optimal ressursfordeling og sosial rettferdighet. Smith knyttet samfunnets velstand til en ubegrenset vekstøkonomi der individets egeninteresse sto i sentrum for det felles gode. Han er berømt for uttrykket om frimarkedets «usynlige hånd».
Smiths teorier dannet utgangspunktet for det moderne økonomifaget, og hans markedsliberalisme har satt dype spor i økonomisk politikk frem til i dag. På 1800-tallet var han en vesentlig inspirasjonskilde blant annet for David Ricardo, Thomas Malthus og Karl Marx, men hans innflytelse har vært såpass bred og mangfoldig at den vanskelig lar seg oppsummeres.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.