Adam Smith

Faktaboks

Uttale
smiþ
Født
16. juni 1723
Død
17. juli 1790
Fødested
Kirkcaldy, Storbritannia
Dødssted
Edinburgh, Storbritannia
Adam Smith er grunnlegger av moderne samfunnsøkonomi.
Etsing av Cadell og Davies (1811), John Horsburgh (1828) eller R.C. Bell (1872) av . Falt i det fri (Public domain)
Adam Smith, britisk samfunnsøkonom 1723-1790.
Foto av oljemaleri på Scottish National Gallery: Public domain, via Wikimedia Commons
. fri

Adam Smith var en skotsk samfunnsøkonom og moralfilosof. Smith er kanskje mest kjent for å formulere begrepet «den usynlige hånd» i sitt epokegjørende verk An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations (Nasjonenes velstand, 1776).

Her beskriver han hvordan markedskreftene sikrer at når den enkelte handler etter sin egeninteresse så leder det til en utvikling mot en harmonisk tilstand til det beste for alle.

Smith skrev også moralfilosofiske verker. Blant annet fikk han utgitt The Theory of Moral Sentiments i 1759, som la grunnlaget for hans senere arbeider.

Nasjonenes velstand utmerker seg ved stor klarhet i fremstillingen og ble i lang tid et utgangspunkt for videre samfunnsøkonomisk forskning. Her fremhevet Smith arbeidet som kilde til et lands velstand, og som den første pekte han på den sentrale betydning arbeidsdelingen har for produktiviteten.

Smith mente at en forutsetning for at arbeidsdelingen kunne virke, var økonomisk handlefrihet. Når hver enkelt handlet ut fra sin egeninteresse, ville konkurransen som en «usynlig hånd» lede utviklingen mot en harmonisk tilstand til det beste for alle.

På dette teoretiske grunnlaget stilte liberalistene krav om næringsfrihet innad og frihandel utad. Hans verk fikk på denne måten betydning også for den politiske og sosiale utvikling.

Adam Smith studerte teologi, deretter filosofi og historie. I 1751 ble han professor i logikk ved Universitetet i Glasgow. Fra 1778 var han tollkontrollør for Skottland.

Les mer i store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Griswold, Charles L.: Adam Smith and the virtues of enlightenment, 1999
  • Haakonssen, Knud, red.: Adam Smith
  • Kurrild-Klitgaard, Peter: Adam Smith : økonom, filosof, samfundstænker, 2004
  • Ross, Ian Simpson: The life of Adam Smith, 1995

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg