materialisme

Artikkelstart

Materialisme er betegnelse på flere retninger innen filosofien:

Faktaboks

Uttale
materialˈisme

Metafysisk materialisme

Tanken om at universet og mennesket består av én substans - materie - i motsetning til dualisme, som antar at mennesket har to komponenter: ånd og materie (kropp). Metafysisk materialisme antar at alt i universet er stofflig (materielt) og at det åndelige er funksjoner eller produkter av materien. Alt som skjer kan forklares ut fra materien og dens egenskaper, alle kvalitative forskjeller kan føres tilbake på kvantitative og så videre. Demokrit regnes ofte som materialismens første representant (atomismen).

Blant senere representanter er Pierre Gassendi, Thomas Hobbes, Ludwig Feuerbach og Paul-Henry Thiry Holbach. På 1800-tallet fikk materialismen en høykonjunktur i Tyskland (blant annet ved Ludwig Büchner). Også her finner man, som hos franske materialister på 1700-tallet, den «vulgær-materialistiske» oppfatning at hjernen utskiller tanker som andre organer utskiller sekreter. I vårt århundre er det blitt utviklet mer eller mindre motstridende materialistiske teorier der det antas at bevissthetstilstander kan forklares som, eller reduseres til, hjernetilstander. Den kanskje mest innflytelsesrike teorien, logisk behaviorisme, ble utviklet av Gilbert Ryle. Andre representanter for en eller annen form for materialisme i dette henseende er Rudolf Carnap, Donald Davidson og den australske filosofen David Armstrong.

Etisk materialisme

Etisk materialisme går ut fra at sanselige, materielle gleder og nytelser er det høyeste gode (se også hedonisme). Epikureerne blir ofte, antagelig med urette, ansett for å være etiske materialister.

Historisk materialisme

Historisk materialisme se materialistisk historieoppfatning og dialektisk materialisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg