demografi

En befolkningspyramide er en grafisk måte å beskrive en befolkning på. Denne viser den norske befolkningen i 2018, med kvinner til høyre og menn til venstre.

Artikkelstart

Demografi er befolkningslære eller befolkningsbeskrivelse. Faget beskriver og forklarer befolkningers størrelse, alders- og kjønnsfordeling, geografiske fordeling, samt de demografiske komponentene fruktbarhet, dødelighet og migrasjon (flytting og inn-/utvandring).

Faktaboks

Uttale
demografˈi
Etymologi
av gresk demos ‘folk’ og grafein ‘skrive’

Studier av menneskers levekår og livsbetingelser, økonomiske forhold og helse, giftermål og samlivsformer danner et viktig grunnlag for forklaringer av demografisk endring, altså endringer i befolkningsvekst, fruktbarhet, dødelighet og flytting/migrasjon.

Demografiske forhold kan i sin tur bidra til å forklare andre samfunnsendringer. For eksempel er tilgangen på arbeidskraft og andelen barn og eldre i befolkningen viktig for et samfunns økonomi.

Studiet

I høyere utdanning inngår faget demografi ofte i studieprogrammer som sosiologi, samfunnsøkonomi, historie, statsvitenskap og samfunnsgeografi. Også i videregående skole blir det undervist i demografiske emner.

To typer analyser

Det er vanlig å skjelne mellom formelle og materielle befolkningsanalyser.

I de formelle befolkningsstudiene blir en demografisk endring forklart av andre demografiske forhold. For eksempel forklares fødselstall ved hjelp av andelen kvinner i fødedyktig alder, eller dødelighet ved hjelp av andelen gamle i en befolkning.

I de materielle befolkningsstudiene blir demografiske hendelser forklart ved hjelp av ikke-demografiske forhold. For eksempel kan man se endringer i fødselstall i forhold til befolkningspolitiske tiltak eller endringer i dødelighet i forhold til bedringer i helsetilbudet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg