demografi

En befolkningspyramide er en grafisk måte å beskrive en befolkning på. Denne viser den norske befolkningen i 2018, med kvinner til høyre og menn til venstre.

Demografi er befolkningslære eller befolkningsbeskrivelse. Faget beskriver og forklarer befolkningers størrelse, alders- og kjønnsfordeling, geografiske fordeling, samt de demografiske komponentene fruktbarhet, dødelighet og migrasjon (flytting).

Faktaboks

uttale:
demografˈi
etymologi:
av gresk demos ‘folk’ og grafein ‘skrive’

Studier av menneskers levekår og livsbetingelser, økonomiske forhold og helse, giftermål og samlivsformer danner et viktig grunnlag for forklaringer av demografisk endring, altså endringer i befolkningsvekst, fruktbarhet, dødelighet og flytting/migrasjon.

Demografiske forhold kan i sin tur bidra til å forklare andre samfunnsendringer. For eksempel er tilgangen på arbeidskraft og andelen barn og eldre i befolkningen viktig for et samfunns økonomi.

Studiet

I høyere utdanning inngår faget demografi i studieprogrammer som samfunnsøkonomi, sosiologi, historie, statsvitenskap og samfunnsgeografi.

To typer analyser

Vi kan skjelne mellom formelle og materielle befolkningsanalyser.

I de formelle befolkningsstudiene blir en demografisk endring forklart av andre demografiske forhold, for eksempel fødselstall ved hjelp av andelen kvinner i fødedyktig alder, eller dødelighet ved hjelp av andelen gamle i en befolkning.

I de materielle befolkningsstudiene blir demografiske hendelser forklart ved hjelp av ikke-demografiske forhold. For eksempel kan vi se endringer i fødselstall i forhold til befolkningspolitiske tiltak eller endringer i dødelighet i forhold til bedringer i helsetilbudet.

Les mer i Store norske leksikon

I Store norske leksikon kan du lese artikler om befolkning i alle land, for eksempel USAs befolkning eller Tadsjikistans befolkning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg