demografi

En befolkningspyramide er en grafisk måte å beskrive en befolkning på. Denne viser den norske befolkningen i 2018, med kvinner til høyre og menn til venstre.

Demografi er befolkningslære eller befolkningsbeskrivelse. Faget beskriver og forklarer befolkningers størrelse, alders- og kjønnsfordeling, geografiske fordeling, samt de demografiske komponentene fruktbarhet, dødelighet og migrasjon (flytting).

Faktaboks

Uttale
demografˈi
Etymologi
av gresk demos ‘folk’ og grafein ‘skrive’

Studier av menneskers levekår og livsbetingelser, økonomiske forhold og helse, giftermål og samlivsformer danner et viktig grunnlag for forklaringer av demografisk endring, altså endringer i befolkningsvekst, fruktbarhet, dødelighet og flytting/migrasjon.

To typer analyser

Vi kan skjelne mellom formelle og materielle befolkningsanalyser.

I de formelle befolkningsstudiene blir en demografisk endring forklart av andre demografiske forhold, for eksempel fødselstall ved hjelp av andelen kvinner i fødedyktig alder, eller dødelighet ved hjelp av andelen gamle i en befolkning.

I de materielle befolkningsstudiene blir demografiske hendelser forklart ved hjelp av ikke-demografiske forhold. For eksempel kan vi se endringer i fødselstall i forhold til befolkningspolitiske tiltak eller endringer i dødelighet i forhold til bedringer i helsetilbudet.

Studiet

I høyere utdanning inngår faget demografi i studieprogrammer som samfunnsøkonomi, sosiologi, historie, statsvitenskap og samfunnsgeografi.

Les mer i Store norske leksikon

I Store norske leksikon kan du lese artikler om befolkning i alle land, for eksempel USAs befolkning eller Tadsjikistans befolkning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg