Demografi er befolkningsbeskrivelse eller befolkningslære. Begrepet stammer fra det greske demos, som betyr 'folk', og grafein som betyr 'skrive'.

Faget beskriver og forklarer befolkningers størrelse, alders- og kjønnsfordeling og geografiske fordeling, samt de demografiske komponentene fruktbarhet , dødelighet og migrasjon (flytting). Studier i menneskers levekår og livsbetingelser, økonomiske forhold og helse, giftermål og samlivsformer danner et viktig grunnlag for forklaringer av demografisk endring, altså endringer i befolkningsvekst, fruktbarhet , dødelighet  og flytting/migrasjon.  

Vi kan skjelne mellom formelle befolkningsanalyser og materielle befolkningsanalyser.

I de formelle befolkningsstudiene blir en demografisk endring forklart av andre demografiske forhold, for eksempel fødselstall ved hjelp av andelen av kvinner i fødedyktig alder eller dødelighet ved hjelp av andelen gamle i en befolkning.

I de materielle befolkningsstudiene blir demografiske hendelser forklart ved hjelp av ikke-demografiske forhold. For eksempel kan vi se endringer i fødselstall i forhold til befolkningspolitiske tiltak eller endringer i dødelighet i forhold til bedringer i helsetilbudet.

Faget demografi inngår i studieprogrammer som samfunnsøkonomi, sosiologi, historie, statsvitenskap og samfunnsgeografi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.