Arbeidsverditeori er en teori som hevder at det menneskelige arbeidet er basis for fastsettelse av verdi. Teorien blir særlig knyttet til Karl Marx og er meget omdiskutert.

Marx utvikler grunnbegrepene i arbeidsverditeorien i Das Kapital (Bind 1, 1. kapittel). Utgangspunktet er spørsmålet om hva som er målestokken for verdifastsettelsen når to ulike varer byttes mot hverandre: hva som er den såkalte «verdisubstansen».

Mennesket kan arbeide og skape produkter uten at disse omsettes på et marked eller byttes slik at de får en varekarakter. Arbeidsproduktene har da en såkalt bruksverdi, som er av kvalitativ art, mens bytteverdien fastsettes kvantitativt.

Marx mener da at kriteriet for verdifastsettelsen er det gjennomsnittlige samfunnsmessige arbeidet som skal til for å produsere varen. Hvis ikke ville arbeidsteorien åpenbart få absurde konsekvenser.

En skomaker som bruker åtte timer på å produsere et par sko kan ikke få like mye betalt per time som en som bruker fire timer på å produsere de samme skoene.

Gjennom innføring av ny teknologi vil størrelsen på det gjennomsnittlige samfunnsmessige arbeidet endre seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg