Verditeoriens fremste problemstilling har vært hvorvidt noen ting kan sies å ha egenverdi. En ting antas å ha egenverdi når den er verdifull i kraft av å være det den er, i motsetning til å være verdifull bare i kraft av å være et middel eller en årsak til noe med egenverdi. Den sistnevnte måten å inneha verdi på kalles instrumentell verdi.
Historisk sett har spørsmålet om hva som har egenverdi, ofte blitt betraktet som synonymt med spørsmålet om hva som bør regnes som «det høyeste gode», det vil si den verdien som alt annet må være verdifullt i kraft av. En viktig teori i så måte har vært hedonismen, som hevder at det høyeste gode er nytelse, og at ting bare kan være verdifullt hvis det bidrar til nytelse.
I nyere filosofi har man derimot åpnet opp for muligheten om at det kan finnes mange slags ting med egenverdi. Andre forslag til ting med egenverdi er skjønnhet, rettferdighet, dyd, kunnskap og vennskap. Slike teorier går under betegnelsen verdipluralisme og står i motsetning til verdimonisme, som mener det bare finnes én type egenverdi.
Dersom man åpner opp for muligheten for at det finnes mange typer egenverdi, så vil ikke eksistensen av en ting med egenverdi innebære at dette er en verdi som alt annet må være verdifullt i kraft av, siden det også kan finnes andre ting som kan være verdifulle i seg selv.
Dersom det finnes flere slags ting med egenverdi, så er det også et åpent spørsmål om disse tingene kan rangeres slik at man generelt kan si at en type verdi kan være «det høyeste gode», eller om ulike verdier i det hele tatt kan sammenlignes.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.