David Ricardo

Faktaboks

David Ricardo
Uttale
rikˈa:dou
Født
april 1772, London, England
Død
11. september 1823, Gatcombe Park, Gloucestershire, England
Født 18. april 1772 eller 19. april 1772
David Ricardo, britisk sosialøkonom, 1772-1823.
Oljemaleri av Thomas Phillips, henger på National Portrait Gallery i London. Foto: Public Domain via Wikimedia Commons
.
Lisens: fri

Artikkelstart

David Ricardo, britisk samfunnsøkonom; regnes ved siden av Adam Smith som den ledende innenfor den klassiske skole i samfunnsøkonomien. Ricardos navn er særlig knyttet til tre sentrale bidrag til økonomisk teori, grunnrenteteorien, teorien om komparative fortrinn og kvantitetsteorien:

I grunnrenteteorien forsøkte han å vise at grunneiernes andel av nasjonalproduktet vil øke når utnyttelsen av jorden øker, særlig som følge av en økning av folkemengden.

Hans bidrag til internasjonal handelsteori gikk ut på at det alltid vil være grunnlag for handel mellom land, selv om det ene landet er mer produktivt på alle områder. Et land vil alltid ha et komparativt fortrinn, selv om andre land har et absolutt fortrinn i å produsere alle varer.

Ricardo leverte også bidrag til pengeteorien, der han var en sterk talsmann for kvantitetsteorien, det vil si at prisnivået varierer parallelt med pengemengden og at endringer i pengemengden derfor ikke får virkninger på realøkonomien.

Han gjorde seg til talsmann for bruk av pengesedler, men han kritiserte skarpt ledelsen i Bank of England for å ha satt for mye sedler i omløp da den under Napoleonskrigene ble fritatt for å innløse sedlene med gull.

Ricardo tjente allerede før han var 30 år en betydelig formuebørsforretninger. Han trakk seg deretter tilbake fra aktiv forretningsvirksomhet for å kunne vie seg til studier og forfatterskap.

Han var sterkt opptatt av å utvikle økonomisk teori som kunne anvendes på aktuelle økonomiske problemer, og flere av hans skrifter er polemiske innlegg i den aktuelle debatt.

Hans hovedverk On the Principles of Political Economy and Taxation utkom i 1817. Fra 1819 til sin død satt han også som medlem av Underhuset, der han særlig gjorde seg bemerket som motstander av korntoll og talsmann for gjeninnføring av gullinnløsningsplikten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg