Faktaboks

Thomas Malthus
Uttale
mˈælþəs
Født
13. februar 1766, Westcott, Surrey, England
Død
23. desember 1834, Bath, Somerset, England
Portrett av Thomas Malthus fra 1833
Thomas Malthus var en britisk samfunnsøkonom som blant annet var bekymret for at næringsgrunnlaget ikke ville tåle befolkningsutviklingen.

Thomas Robert Malthus, britisk samfunnsøkonom. Utdannet til prest, men oppgav det og fikk 1805 professorat i historie og samfunnsøkonomi ved Det ostindiske kompanis høyskole i Haileybury.

I 1798 utgav han anonymt sitt senere berømte verk An Essay on the Principle of Population, som 1803 utkom i annen forøkte utgave. Malthus hadde da i mellomtiden høstet nye erfaringer ved utstrakte reiser; blant annet i Norge og Sverige i 1799. Boken skapte hans ry som befolkningslærens grunnlegger. Hans Reisedagbok fra Norge 1799 utkom på norsk 1968.

Malthus’ lov

Malthus formulerte en økonomisk lov, som sier at befolkningen formerer seg raskere enn mengden av mat kan økes. Han brukte et talleksempel for å illustrere loven: folketallet i et land har en tendens til å fordobles hvert 25. år. Da følger det at befolkningen vil øke i geometrisk progresjon, det vil si 1–2–4–8–16 osv. Matforsyningen på den annen side øker i aritmetisk progresjon (1–2–3–4–5 osv.).

Dersom ikke menneskene gjennom avholdenhet begrenset barnetallet, ville folketallet stadig presse mot næringsgrunnlaget og bli holdt nede ved høy dødelighet på grunn av underernæring, epidemier og kriger. Denne pessimistiske læren fikk på begynnelsen av 1800-tallet alminnelig tilslutning og dannet en hjørnestein i tidens samfunnøkonomi.

Malthus trakk den slutning av sin befolkningsteori at den gjeldende stønaden til arbeidsløse virket mot sin hensikt, fordi den bare førte til ytterligere økning av folketallet.

Sine sosialøkonomiske ideer fremstilte Malthus i verket Principles of Political Economy (3 bd., 1819–20), dessuten mange mindre avhandlinger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • James, Patricia: Population Malthus : his life and times, 1979
  • Jensen, An-Magritt m.fl., red.: Visiting Malthus : the man, his times, the issues, 2003

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg