Faktaboks

Edinburgh
gælisk Dùn Èideann
Etymologi

‘Eidens eller Edvins fjellfestning’

Uttale
ˈedinbərə

Edinburgh Castle, på den 133 m høye Castle Rock

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Utsikt over Edinburgh fra Castle Rock

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Greyfriar's Bobby
En berømt innbygger var skye terrieren Greyfriar's Bobby, som var eid av politimannen John Grey. Da Grey døde av tuberkolose ble Bobby alene, og i følge sagnet gikk hunden til sin eiers grav hver eneste dag resten av livet. Bobby ble 16 år gammel, er gravlagt på den samme kirkegården og har blitt et symbol på trofasthet. Hunden har fått en statue på George IV Bridge, og er udødeliggjort både på film og i bokform, eksempelvis «Greyfriars Bobby» av Eleanor Atkinson.
Statuen av Greyfriar's Bobby står på hjørnet av Candlemaker Road og Georg IV Bridge og ble laget av William Brodie i 1872.
Greyfriar's Bobby
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Edinburgh (oversiktsbilde, Princes Street gardens)

Utsyn nordøstover fra Edinburgh Castle. I forgrunnen Princes Street Gardens med Royal Scottish Academy og National Gallery. Bak disse sees det nygotiske Walter Scott-monumentet, og til høyre Waverly Station med det store hotellet Balmoral Hotel ved siden av. I bakgrunnen Nelson-monumentet på Calton Hill og Firth of Forth. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Edinburgh er en by og en kommune i Storbritannia, hovedstad i Skottland, ved den sørlige bredden av fjorden Firth of Forth. Byen hadde 459 366 innbyggere ved folketellingen i 2011 og kommunen har 482 640 innbyggere og et areal på 264 kvadratkilometer. Edinburgh er Skottlands kulturelle, administrative og finansielle sentrum, og Skottlands nest største by, etter Glasgow.

Offentlige institusjoner, kultur og idrett

Edinburgh er sete for det skotske parlamentet, den skotske kirkes overhode og for en katolsk erkebiskop. Edinburgh University ble grunnlagt i 1583, er et av Skottlands eldste og er særlig verdenskjent for sitt medisinske fakultet. Andre høyere læresteder inkluderer Heriot-Watt University fra 1966 og Napier University fra 1992.

Edinburgh har rikholdige kunstsamlinger og biblioteker, blant annet National Museum of Scotland (1866), National Library of Scotland (1925), National War Museum, Museum of Edinburgh og Writers' Museum.

Edinburgh har flere teatre: Royal Lyceaum Theatre har egen skuespillerstab, mens Church Hill Theatre, Edinburgh Festival Thetre, Edinburgh Playhouse og King's Theatre er turnéscener.

Viktige aviser er The Scotsman og Scotland on Sunday, mens den største lokalavisen er Edinburgh Evening News.

Edinburgh har to fotballag i den øverste ligaen, Scottish Professional Football League, Heart of Midlothian og Hibernian, vanligvis referert til som Hearts og Hibs. Rugby er også stort i Edinburgh, med Edinburgh Rugby som det ledende laget.

Harry Potter ble født i Edinburgh, i den forstand at J. K. Rowling skrev mye av de første romanene på kafeen the Elephant House, med utsikt mot Edinburgh Castle.

Turisme

Turisttrafikken til Edinburgh er betydelig, og både Old Town og New Town står på UNESCOs verdensarvliste. Disse, i tillegg til den skotske parlamentsbygningen og handlegaten Princes Street, er store turistmagneter. Edinburgh har etter andre verdenskrig vært skueplass for en årlig sommerfestival, Edinburgh Festival, som egentlig er et samlebegrep for en rekke festivaler som finner sted i august. Forestillinger innen film, kunst, litteratur, drama og musikk og en verdensberømt militæroppvisning, Edinburgh Military Tattoo, er noen av arrangementene.

Industri og næringsliv

Bankvirksomhet har vært en hovednæring i Edinburgh i mer enn 300 år, helt siden Bank of Scotland ble etablert etter et vedtak i det skotske parlamentet i 1695. I dag ligger hovedkontoret til flere store banker i Edinburgh; Bank of Scotland, Sainsbury's Bank, Tesco Bank og Virgin Money finnes her, i tillegg til forsikringsselskapene Scottish Widows og Standard Life Aberdeen.

Industrien er av sekundær betydning, og omfatter grafisk virksomhet, skipsverft, elektronisk og elektroteknisk industri, produksjon av blant annet næringsmidler og whisky. Havnebyen Leith ligger 3 kilometer nord for sentrum og er en av Skottlands viktigste havner med livlig trafikk til den britiske østkysten og det nordvestlige Europa. Import omfatter korn, matvarer og tømmer; mens eksportprodukter er kull, whisky, jern og stål. Granton, nordvest for Leith, er hjemmehavn for fiskeflåten i Firth of Forth.

Den internasjonale lufthavnen Turnhouse ligger 8 kilometer vest for Edinburgh.

Bybeskrivelse

Princes Street i Edinburgh
Princess Street i Edinburgh, med Walter Scottmonumentet, klokketårnet på the Balmoral hotel (der klokken alltid går noen minutter for fort, slik at folk skal rekke toget) og Nelsonmonumentet på Calton Hill.
Princes Street i Edinburgh
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Byen ligger på flere høydedrag mellom Firth of Forth og Pentland Hills. Edinburgh Castle som ligger på den 133 meter høye Castle Rock er delvis fra 1000-tallet. Byen vokste opp langs veien fra borgen østover, fra High Street og Canongate (The Royal Mile) til Palace of Holyroodhouse. Holyroodhouse var opprinnelig var et kloster, men ble senere det viktigste kongelige slott i Skottland. Ved siden av Palace of Holyroodhouse ligger den svært omdiskuterte nye parlamentsbygningen som åpnet i 2004. I slottskapellet ligger flere konger gravlagt, i tillegg er Henry Stuart Darnley og David Rizzio også gravlagt her.

I Old Town er bebyggelsen trengt sammen i opptil 10–12 etasjer høye hus med smale gater imellom. Her ligger universitetet, rådhuset, den gotiske St. Giles Cathedral som hovedsakelig er fra 1300–1400-tallet og parlamentsbygningen, som ble fullført i 1640 og var parlamentets møtested til 1707 og som i dag er sete for høyesterett. Old Town er skilt fra New Town i nord ved en forsenkning, Princes Street Gardens, som deles i to av den brede vollen The Mound, omgitt av Royal Scottish Academy og National Gallery.

New Town har brede gater, som Princes Street, George Street og Queen Street og store plasser. Her finnes National Portrait Gallery (1850–1858), den store nygotiske St. Mary Cathedral (1879) og de fleste bankene. Ved Princes Street står et stort monument over Sir Walter Scott. På Calton Hill i øst finnes en 31 meter høy Nelson-støtte, det ufullendte nasjonalmonumentet (1822) og City Observatory (1893–95). Den brede trafikkåren Leith Walk knytter New Town til havnebyen. Sør for Old Town ligger parken The Meadows som er en gjenfylt innsjø, og på den andre siden en rekke forsteder. På Blackford Hill ligger National Observatory. I øst stanser bebyggelsen ved Salisbury Crags og Arthur's Seat, i vest avgrenses New Town av elven Water of Leigh, men forsteder fortsetter på vestsiden, der vi også finner Edinburghs botaniske og zoologiske hager.

Natur

Arthur's Seat er en utbrent vulkan og den mest distinkte toppen av åsene rundt Edinburgh.Den ligger like øst for bysentret, ved begynnelsen av The Royal Mile og er 251 meter høy. Utsikten fra toppen er storslått og området er et populært turterreng. Det finnes rester etter en jernalderborg, og sagnet forteller at Arthur's Seat er en mulig lokasjon for sagnborgen Camelot.

Mindre kjent er Johnston Terrace Wildlife Reserve, Skottlands minste naturreservat. Det er knapt 700 kvadratmeter stort og ligger i gamlebyen, like ved The Royal Mile. I 1982 flyttet Scottish Wildlife Trust inn i nabolaget og bestemte seg for å la den opprinnelige hagen komme til heder og verdighet igjen. I dag finnes arter som frosker, humler, sommerfugler, møll, hegre, rødstrupe, bokfink, grønnfink, blåmeis, kjøttmeis, svarttrost, jernspurv, marianøkleblom, rød jonsokblom, kardeborre, engstorkenebb, ormehode og prestekrage i tillegg til trær som hassel, slåpetorn, hyll og rogn her.

Historie

Det er ukjent når den første borgen ble bygd på Castle Hill, men ifølge historiske opptegnelser var klippen befestet på 500-tallet. Edinburgh ble by i 1329 og i 1437 hovedstad etter Perth. Edinburgh var en grenseby og ble i 1544 brent av engelskmennene og inntatt av Oliver Cromwell i 1650. I 1745 ble byen tatt av «the Pretender», Karl Edvard Stuart, som her lot sin far, Jakob Frans Edvard, utrope til Skottlands konge. Bebyggelsen ble av bymurene klemt inne i Old Town og veksten måtte derfor skje i høyden. På slutten av 1700-tallet ble New Town anlagt etter en rommelig og regelmessig plan. Leith ble innlemmet i 1920.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg