Stubbeskudd på vintereik (Quercus petraea)
Noen ganger tar stubbeskuddet helt over moderstubben. Her en vintereik (Quercus petraea) ved Gjerstadvannet på Tromøya utenfor Arendal i Agder.
Stubbeskudd på vintereik (Quercus petraea)
Av /NIBIO.
Stubbeskudd på vintereik (Quercus petraea)
Flere stubbeskudd skyter ut av stubben av en vintereik (Quercus petraea) ved Gjerstadvannet på Tromøya utenfor Arendal i Agder.
Stubbeskudd på vintereik (Quercus petraea)
Av /NIBIO.

Stubbeskudd er nye skudd fra stubben etter hogst.

Faktaboks

Etymologi

av norrønt stubbi og skot

Treslag som eik, osp og lind utvikler både rotskudd og stubbeskudd. Om for eksempel et ospetre hogges, dukker det opp rotskudd mange meter fra stubben, og et stort oppslag av stubbeskudd. Nettopp dette voldsomme oppslaget av rotskudd og stubbeskudd gjør det nødvendig å benytte ringbarking for å hindre treet i å sette nye skudd.

Ved dyrking av osp i energiskog, kan stubbeskudd sikre foryngelsen. Lavskogbruket er en form for skogbruk som er basert på treslag (løvtrær) som kan fornye seg ved å sette nye skudd fra rot og stubbe etter hogst, og der trærne høstes i ung alder.

Vannris som kommer fra stubber hos mange løvtrær etter at treet er hogd, kalles også stubbeskudd.

Stubbeskudd har også vært en del av lauving, altså sanking av løv til husdyrfôr, og der løv og kvister var en viktig del av vinterfôret.

Siden trær har et høyere krav til varmesum (antall døgngrader) for å sette frø enn for bare å vokse, kan treslag som evner å forynge seg vegetativt – altså ved stubbeskudd, rotskudd eller senkere – vokse høyere opp i fjellet enn trær som bare forynges med frø.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg