Utah er en delstat i USA, en av fjellstatene i vest. Utah grenser til Nevada i vest, Idaho og Wyoming i nord, Colorado i øst og Arizona i sør. I sør/øst - i det såkalte Four Corners - grenser Utah også mot New Mexico. Dette er det eneste stedet i USA hvor fire stater har et felles grensepunkt.

Utah har et totalt areal på ca. 219 900 km2 (nr. 13 av statene i USA), og har ca. 2 943 000 innbyggere (2014) - (nr. 33 av statene i USA). Utah ble opptatt som stat nr. 45 i USA 4. januar 1896. Hovedstaden er Salt Lake City, som også er den største byen i delstaten.

De nord–sørgående Wasatch Mountains (ca. 3500 moh.) danner et topografisk skille mellom det kuperte Colorado Plateau i øst, og det monotone og tørre slettelandet Great Basin i vest. Her ligger Great Salt Lake, den siste rest av den store Bonnevillesjøen. Sørvest for sjøen er det ren ørken, Great Salt Lake Desert.

I øst og sør-øst skjærer elven Colorado med bielver seg ned i dype canyons. Her finner man noen av USAs mest fantastiske landskapsformer som er bevart ved opprettelse av en rekke nasjonalparker. De mest kjente er Arches, Bryce Canyon, Canyonlands, Capitol Reef og Zion

Denne delen av staten avgrenses mot nord av Uinta Mountains med Utahs høyeste fjell Kings Peak (4123 m).

Utah har et tørt, kontinentalt klima. Salt Lake City har 21 °C middeltemperatur i juli, –2 °C i januar og 400 mm nedbør årlig. I fjellene vokser furu og gran, ellers er busksteppe den vanlige vegetasjonstype. Utah har store vanningsanlegg, som gjør ørkenområder dyrkbare.

Høye fødselstall og stor innflytting har ført til at Utah har blant USAs høyeste vekstrater; innbyggertallet økte med 38 % i perioden 1970–1980, 18 % 1980–90, 29,6 % 1990–2000 og 24 % i perioden 2000–2010.

Hoveddelen av befolkningen er bosatt i hovedstadsområdet mellom Ogden i nord og Provo i sør, i den såkalte Wasatch Front. Av innbyggerne er 81 % hvite, resten asiater, urbefolkning og svarte (1 %). Hispanics og Latinos utgjør 13 %. Nesten 91 % bor i byer og tettsteder (2010).

De største byene er hovedstaden Salt Lake City, West Valley City, Provo, West Jordan, Orem, Sandy, Ogden og St. George. Det finnes tre universiteter, det største er mormonkirkens Brigham Young University i Provo, dessuten i Salt Lake City og i Logan. Det viktigste kirkesamfunnet er mormonerne, som omfatter 62 % av befolkningen (2010). 

Jordbruket er avhengig av irrigasjon, med dyrking av høy, hvete, bygg, havre, poteter, sukkerbeter og frukt. Husdyrproduksjon er viktig, og vel to tredeler av landbruksinntektene kommer fra animalske produkter: Utah har ca. 777 000 storfe, 732 000 svin, 287 000 sauer og 3 814 000 fjærfe, hvorav ca. 75 % er kalkun. (2012).

Utah har store mineralressurser, og er verdens ledende produsent av beryllium. Utvinning av gull, sølv, kobber, bly og molybden er også betydelig. Det finnes store reserver kull, petroleum og naturgass; dessuten utvinnes uran, sink, jernmalm og fosfat.

Industrien omfatter jern- og stålverk, metallindustri, kjemisk industri og petroleumsraffinerier. Dessuten finnes fly- og romfartsindustri, samt fremstilling av finmekanisk utstyr i Ogden og Salt Lake City.

To tredeler av landområdet eies av den føderale stat.

Fra ca. år 400 evt. blomstret en pueblokultur av jorddyrkende klippeboere i det nåværende Utah, men disse innbyggerne forlot området på 1200-tallet, trolig på grunn av langvarig tørke. Etter dem kom flere grupper av nomadiske bisonjegere, blant annet ute eller utah, som har gitt staten dens nåværende navn.

Utah fikk sin første permanente bosetning i nyere tid i 1847, da grupper av mormoner  slo seg ned ved Great Salt Lake. Området tilfalt USA etter den meksikansk-amerikanske krig (1848), og fikk i 1850 navnet Utah Territory. Utah ble tatt opp som unionens 45. stat først 1896, etter at flerkoneriet blant mormonene var blitt offisielt opphevet 1890. Utah sender to senatorer og fire representanter til Kongressen i Washington.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.