honningsopp

Honningsopp (Armillaria sp.) Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Hyfestrenger (rhizomorfer) hos honningsopp.
hyfestreng
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Honningsopp (flere arter) angriper levende trær og kan gjøre mye skade i skogen. Tidligere regnet som spiselig, men siden mange blir dårlige av honningsopp, betraktes den nå som giftig. Foto: Klaus Høiland, Nederland, Drente.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Honningsopp, slekt av skivesopper der fruktlegemet er blekt gulbrunt til gråbrunt og halvkuleformet fra starten, ofte småskjellet og lukket av en hud mot stilken. Fruktlegemet blir etter hvert mørkere, og de lett nedløpende skivene får et hvitt mellag av de hvite sporene. Stilken får en hudaktig, utstående ring og er utsvellet nederst.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Armillaria
Beskrevet av
(Fr. : Fr.) Staude

Honningsopp er vår desidert skadeligste slekt av hattsopper, med 4 nærstående arter i Norge. Sammen med rotkjuke gjør den størst skade på skog. Årlige skader i form av ødelagt virke er beregnet til atskillige millioner kroner.

Honningsoppen angriper levende trær, især gran, ved at mycelet vokser opp gjennom røttene og danner en mørk sentral kjerneråte som brer seg langsomt fra basis av stammen og oppover. Den kan også drepe treet hurtigere ved å trenge inn mellom barken og veden og ødelegge sevjelaget ved utskillelse av et toksin. I dette laget danner soppen dernest 1–2 millimeter brede, flate og grenete, mørkebrune, meget karakteristiske strenger, rhizomorfer, som sørger for en effektiv næringstransport for soppen. Soppen fortsetter å utvikle seg og danner etter hvert store knipper av hattsopper på stubber, døde røtter og ofte oppetter døde stammer.

Verter

Vertsspekteret er uvanlig bredt, soppen angriper utallige løv- og bartrearter og like til for eksempel jordbær- og potetplanter. Frukttrær, især slike som er plantet på tidligere skogstomter med gjenstående stubber, kan være sterkt utsatt.

Forgiftning

Honningsopp ble tidligere ansett som spiselig, men blir nå regnet som giftig. Reaksjonen regnes som allergisk, men svært mange blir syke av honningsopp. Det kan også være noe forskjell på de ulike artene.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Agaricales
Familie Physalacriaceae
Slekt Honningsopper Armillaria

Faktaboks

honningsopp
Armillaria
Artsdatabanken-ID
54684
GBIF-ID
2526021

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg