Landsskogtakseringen

Klaving av trær for Landsskogtakseringen
Alle trærne på hver av Landsskogtakseringens rundt 13 000 prøveflater blir målt opp i løpet av hver femårsperiode. Her måles diameteren på liggende død ved, såkalt læger.
Klaving av trær for Landsskogtakseringen
Lisens: CC BY SA 3.0
Landsskogtakseringens prøveflater
Et utvalg av 13 000 prøveflater plassert i et nettverk over hele landet representerer skogen i Norge. Hver prøveflate besøkes hvert femte år.
Landsskogtakseringens prøveflater
Lisens: CC BY SA 3.0

Landsskogtakseringen er en avdeling under Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) som har ansvaret for å samle inn data som grunnlag for nasjonal og regional skogstatistikk. I tillegg utarbeider Landsskogtakseringen prognoser over de norske skogressursene og analyserer skogens tilstand og utvikling.

Faktaboks

Også kjent som

Landskogtakseringen, Landsskogstakseringen, Landskogstakseringen, Landskog, Landsskog, skogtaksering, taksering av skog

Den offisielle skogtakseringen ble etablert allerede i 1919. Bakgrunnen for etableringen var bekymring og uvisshet om tilstanden i skogene i Norge. Norge var det første landet i verden som startet systematisk taksering av skog for å sikre en bærekraftig forvaltning av skogen. Fra den første taksten ble gjennomført på 1920-tallet har hele landet mer eller mindre blitt taksert ti ganger.

Landsskogtakseringens registreringer er en såkalt utvalgskartlegging, der målinger og observasjoner utføres på rundt 13 000 såkalte prøveflater systematisk lagt ut over hele landet. Egne feltarbeidere registrerer ulike parametre som gir opplysninger om skogens areal, den samlede kubikkmassen med tømmer, årlig tilvekst, muligheter for skogsdrift og skogens miljøtilstand. Takstinnholdet blir jevnlig oppdatert for å møte nye behov fra samfunnet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Tomter, Stein Michael (2019). Landsskogtakseringen 100 år, 1919–2019. Ås: NIBIO (last ned boken)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg