Råte, i videre betydning den strukturen som dyrisk og vegetabilsk materiale får ved nedbrytning under innvirkning av mikroorganismer, særlig bakterier og sopp. I snevrere betydning knytter begrepet seg særlig til nedbrytningen av tre og treprodukter gjennom forskjellige soppangrep, se hussopp. I ved skilles det gjerne mellom tre ulike råtetyper:

Brunråte (kubisk råte, destruksjonsråte, krympingsråte) kjennetegnes ved at veden faller fra hverandre i mer eller mindre kubiske stykker, og den brune fargen. Fargen forårsakes av at det meste av cellulosen og hemicellulosen er nedbrutt av soppangrep, mens det er mye lignin tilbake.

Hvitråte kjennetegnes ved at det meste av ligninet er nedbrutt, derfor den hvite fargen. Hvitråte kjennetegnes ellers ved en fibrøs struktur. Flekkråte er en hvitråte hvor nedbrytningen har vært ujevn, og det er dannet flekker av ulike farger, til dels også små hulrom.

Gråråte, også kalt mykråte, er gråaktig og finkubisk. Vanligvis er bare cellulosen nedbrutt. Slik råte utvikler seg lett i store hauger av flis til industrien, og er forårsaket av sekksporesopper og konidiesopper. Brunråte og hvitråte er forårsaket av mange forskjellige stilksporesopper, først og fremst kjuker, sølvglanssopp og honningsopp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.