Alaska var opprinnelig bebodd av amerikansk urbefolkning, aleuter og inuiter. Tlingit-folket bodde langs kysten i sør og sørøst, aleut-folket på Aleutene og Alaskahalvøya og eskimoene langs kysten av Beringhavet og Nordishavet. Tlingit-folket og aleut-folket har i moderne tid gått sterkt tilbake i antall.

Rundt år 1700 visste russerne i Øst-Sibir at det lå et stort fastland øst for Sibir. Vitus Bering, en dansk sjøoffiser i russisk tjeneste, fant Beringstredet i 1728 og sendte folk i land i Alaska i 1741. En livlig handel med oterskinn begynte. I 1748 grunnla russerne en koloni nær Kodiak. Her lå hovedkvarteret til Det russisk-amerikanske kompani, som tsar Paul 1 hadde organisert, før det ble flyttet til Sitka i 1799. Dette kompaniet hadde handelsmonopol.

På begynnelsen av 1800-tallet kjempet russiske, britiske og amerikanske skinnhandlere for sine rettigheter, og i 1824 ga russerne alle parter lik rett. Men oteren ble nesten utryddet, og Russlands problemer ble store etter Krimkrigen i 1853–1856, så de russiske myndighetene mistet mye av interessen for området.

I 1867 kjøpte USA Alaska, tross motvilje i det amerikanske folk, for 7,2 millioner dollar. Alaska ble i begynnelsen styrt provisorisk, men i 1906 ble en delegat uten stemmerett valgt til Kongressen. I 1912 ble Territoriet Alaska organisert.

I 1946 stemte befolkningen for status som stat, og i 1959 ble Alaska opptatt som USAs 49. stat. Alaska sender to senatorer og én representant til Kongressen.

Fra 1861 ble det gjort gullfunn i Alaska. I 1896 startet det store gullrushet ved Klondike, hvor over 100 000 mennesker skal ha deltatt. Etter hvert fikk man øynene opp for områdets rike naturressurser.

I 1977 var den 1300 kilometer lange oljerørledningen Trans-Alaska Pipeline System (TAPS) ferdig. Den går fra Prudhoe Bay på nordkysten til Valdez på sørkysten, og staten har siden vært USAs nest største oljeprodusent (etter Texas). Miljøkatastrofen med oljetankeren Exxon Valdez i Prins William-sundet skjedde i 1989.

Etter japanske angrep mot øyer utenfor Alaska under andre verdenskrig begynte amerikanerne å bygge store flyplasser, og under den kalde krigen hadde Alaska stor militærstrategisk betydning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.