Alaskas urbefolkning er indianere, aleuter og eskimoer. Tlingit-indianerne bodde langs kysten i sør og sørøst, aleut-folket på Aleutene og Alaskahalvøya og eskimoene langs kysten av Beringhavet og Nordishavet. Tlingit-indianerne og aleut-folket har i moderne tid gått sterkt tilbake i antall.

Rundt år 1700 visste russerne i Øst-Sibir at det lå et stort fastland øst for Sibir. Vitus Bering, en dansk sjøoffiser i russisk tjeneste, fant Bering-stredet i 1728 og sendte folk i land i Alaska i 1741. En livlig handel med oterskinn begynte. I 1748 grunnla russerne en koloni nær Kodiak. Her lå hovedkvarteret til Det russisk-amerikanske kompani, som tsar Paul 1 hadde organisert, før det ble flyttet til Sitka i 1799. Dette kompaniet hadde handelsmonopol.

På begynnelsen av 1800-tallet kjempet russiske, britiske og amerikanske skinnhandlere for sine rettigheter, og i 1824 ga russerne alle parter lik rett. Men oteren ble nesten utryddet, og Russlands problemer ble store etter Krimkrigen 1853–56, så de russiske myndigheter mistet mye av interessen for området.

I 1867 kjøpte USA Alaska, tross motvilje i det amerikanske folk, for 7,2 millioner dollar. Alaska ble i begynnelsen styrt provisorisk, men i 1906 ble en delegat uten stemmerett valgt til Kongressen. I 1912 ble Territoriet Alaska organisert. I 1946 stemte befolkningen for status som stat, og i 1959 ble Alaska opptatt som USAs 49. stat. Alaska sender to senatorer og en representant til Kongressen.

Fra 1861 ble det gjort gullfunn i Alaska. I 1896 startet det store gullrushet ved Klondike, hvor over 100 000 mennesker skal ha deltatt. Etter hvert fikk man øynene opp for områdets rike naturressurser. I 1977 var Trans-Alaska Pipeline ferdig. Den går fra Prudhoe Bay på nordkysten til Valdez på sørkysten, og staten har siden vært USAs nest største oljeprodusent (etter Texas). Miljøkatastrofen med Exxon Valdez skjedde i 1989.

Etter japanske angrep mot øyer utenfor Alaska under andre verdenskrig begynte amerikanerne å bygge store flyplasser, og under den kalde krigen hadde Alaska stor militærstrategisk betydning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.