tlingit

Tlingit er en folkegruppe hovedsakelig bosatt i Alaska, USA. Den er den nordligste gruppen av nordvestkystfolkene. Språklig tilhører tlingit na-déné språkphylum, men de færreste behersker nå språket.

Rikt fiske, sjøfangst og sanking gav grunnlag for tett bosetning. Tlingit er tradisjonelt inndelt i matrilineære, eksogame moieties («ravn» og «ulv») som omfatter flere klaner hver. Disse var igjen inndelt i autonome slektslinjer, bosatt i plankehus med 30–50 beboere. Høvdingætter hersket over allmue og slaver. Potlatch-fester stadfestet arvefølgen ved en høvdings død, og høvdingens status når et hus ble bygd, samtidig som de var en gjenytelse til den motsatte moiety (høvdingens kones slekt), som utførte sørgeritene eller bygde huset. Potlatch gav heder og rang, men var ikke samme nådeløse prestisjekamp som hos kwakiutl.

Tlingit kom i kontakt med russere og andre hvite fra 1741. Befolkningen den gang er anslått til rundt 15 000–25 000. I 1970 talte de omkring 6600, men folketallet var ved utgangen av 1990-årene kommet opp i rundt 20 000. På 1900-tallet har tlingitsamfunnet gått raskt i oppløsning, og det er nå lite igjen av deres tradisjonelle kultur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg