Nome – by i Alaska

Nome er en by i delstaten Alaska i USA. Byen ligger på sørsiden av Sewardhalvøya ved Norton Sound, og har 3 841 innbyggere (US Census, 2017), vesentlig inuiter. Folketellingskretsen Nome, det vil si byen med omegn, har 9 921 innbyggere (US Census, 2017).

Nome er et senter for småflyruter i nordlige Alaska, og har to flyplasser. Havnen brukes primært  av lasteskip, men det er stigning i cruisetrafikken om sommeren. Nome har ikke veiforbindelse med noen andre større byer i Alaska.

Nome ble grunnlagt under gullrushet i 1898, av de såkalte «Three Lucky Swedes» (De tre heldige svenskene), Erik Lindblom, John Brynteson og Jafet Lindberg. Sistnevnte var nordmann og født i Kvænangen. De tre fant gull i Anvil Creek, og i løpet av 1900 hadde Nome mer enn 12 000 innbyggere, og i 1909 var det sannsynligvis over 20 000 innbyggere. Den legendariske revolvermannen Wyatt Earp fra Tombstone, Arizona eide en saloon i Nome under gullrushet. De harde værforholdene førte til at politiet tvangsutsendte de som ikke hadde adekvat bolig for vinteren. Da gullrushet var over rundt 1912 ble Nome en utpost med snaue 2000 innbyggere.

Nome er også kjent for «Great Race of Mercy» i 1925 da det brøt ut difteri, og hundekjørere reddet byen ved å frakte serum over 1000 km fra Nenana. Nordmennene Gunnar Kaasen og Leonhard Seppala – en venn av Jafet Lindberg fra Norge – gjorde en heltemodig innsats. Kaasen førte serumet den siste etappen inn til Nome med blant annet den berømte sledehunden Balto, som det er en statue av i Central Park i New York, mens Seppala og hans lederhund Togo kjørte den hardeste og lengste etappen (nesten 150 km) i storm og nærmere 40 kuldegrader. Fra 1973 er går det store hundeløpet Iditarod i mål i Nome.

Roald Amundsen kom til Nome august 1906 etter ferden med Gjøa gjennom Nordvestpassasjen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.