Seattle (by i Washington, USA)

Nyere høyhusbebyggelse i sentrum av byen. Litt til venstre for midten sees det 185 m høye tårnet Space Needle. I bakgrunnen til høyre Mount Rainier (4392 moh.). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Seattle sentrum.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Seattle er en by i delstaten Washington nordvest i USA, på et eid mellom Puget Sound og Lake Washington. Byen har 724 745 innbyggere, og er sentrum for den større byregionen Seattle–Tacoma–Bellevue med 3 867 046 innbyggere (US Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
si:ˈætl

Næringsliv

Seattle er en viktig fiskehavn, med pelshandel, store skipsverft, sagbruk og flyfabrikker (Boeing), fremstilling av aluminium-, jern- og stålvarer og hermetikk. Utenfor byen, i Redmond, ligger hovedkontoret for Microsoft Corporation. Seattle har god havn med livlig trafikk på Alaska og Østen, og er endepunkt for flere store jernbanesystemer.

Utdanning og kultur

Av utdanningsinstitusjoner kan nevnes University of Washington, grunnlagt 1861, Seattle University (katolsk), grunnlagt 1892 og Seattle Pacific University, grunnlagt 1891. Byen har både en episkopal og en romersk-katolsk katedral. Det 185 meter høye tårnet Space Needle og byens enskinnebane ble bygd til verdensutstillingen i 1962.

Historie

Seattle ble anlagt i 1853 og vokste opp etter fremføringen av jernbane i 1893 og gullfunnene i Alaska. Mange nordmenn og norskættede er bosatt her, en god del immigranter etter andre verdenskrig. Blant nordmenn som slo seg ned i Seattle var den verdensberømte hundekjøreren Leonhard Seppala.

Byen er oppkalt etter Seathl (født cirka 1790), som var høvding for duwamish, suquamish og andre stammer i Puget Sound-området.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg