haida

Artikkelstart

Haida er et indiansk folk på den nordamerikanske nordvestkysten, hovedsakelig bosatt på Queen Charlotte Islands i British Columbia i Canada og Prince of Wales Island i det sørøstlige Alaska. En del bor også spredt langs kysten av fastlandet.

Språklig tilhører de na-déné phylum og er beslektet med athapask. I 1841 ble folketallet anslått til 8300. Siden sank det, men fra slutten av 1970-årene har det steget igjen, og haida talte i 1990-årene ca. 4000 mennesker.

Sammen med tlingit, tsimshian og kwakiutl utformet haida de karakteristiske trekk som kjennetegner det nordvestkyst-indianske kulturområdet. Deres produksjonsliv var basert på fiske og fangst, og avkastningen var så stor at den tillot permanent bosetning i større landsbyer.

Matrilineære slektslinje-segmenter (storfamilier) bodde sammen i store, rikt dekorerte trehus med totempæler foran. Haidas treskjærerkunst blir regnet som den ypperste i området, og tradisjonen fortsetter i våre dagers souvenirproduksjon. Det føres en aktiv kamp for å bevare den kulturelle egenarten. I dag livnærer de fleste haida seg av arbeid i fiskeri- og fiskeforedlingsindustrien og i skogbruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg