Haida er et indiansk folk på den nordamerikanske nordvestkysten, hovedsakelig bosatt på Queen Charlotte Islands i British Columbia i Canada og Prince of Wales Island i det sørøstlige Alaska. En del bor også spredt langs kysten av fastlandet.

Språklig tilhører de na-déné phylum og er beslektet med athapask. I 1841 ble folketallet anslått til 8300. Siden sank det, men fra slutten av 1970-årene har det steget igjen, og haida talte i 1990-årene ca. 4000 mennesker.

Sammen med tlingit, tsimshian og kwakiutl utformet haida de karakteristiske trekk som kjennetegner det nordvestkyst-indianske kulturområdet. Deres produksjonsliv var basert på fiske og fangst, og avkastningen var så stor at den tillot permanent bosetning i større landsbyer.

Matrilineære slektslinje-segmenter (storfamilier) bodde sammen i store, rikt dekorerte trehus med totempæler foran. Haidas treskjærerkunst blir regnet som den ypperste i området, og tradisjonen fortsetter i våre dagers souvenirproduksjon. Det føres en aktiv kamp for å bevare den kulturelle egenarten. I dag livnærer de fleste haida seg av arbeid i fiskeri- og fiskeforedlingsindustrien og i skogbruk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.