Fairbanks

Artikkelstart

Fairbanks er en by i delstaten Alaska i USA. Byen ligger i det sørlige sentrale Alaska ved elven Chena, en bielv til Tanana, 640 kilometer nord for Anchorage. Med 31 644 innbyggere er Fairbanks Alaskas største innlandsby. Storbyregionen (metropolitan area) Fairbanks North Star Borough er med 99 703 innbyggere Alaskas nest mest folkerike (U.S. Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
fˈɛəbæŋks

Fairbanks er innfallsporten til Alaskas sentralplatå og endepunkt for Alaska-jernbanen. Alaskaveien passerer byen. Klimaet er subarktisk. I vinterhalvåret er Fairbanks den kaldeste større by i USA.

Næringsliv

Trakten er et viktig område for gruvedrift (gull, sølv, brunkull og lignittkull), tømmerhandel og pelshandel. Fairbanks er et viktig forsyningssenter til oljeproduksjon. Turisme tilfører store inntekter.

Historie og kultur

Levninger fra en 3500 år gammel urfolk-bosetning basert på jakt og fiske er utgravd. Fairbanks ble grunnlagt i 1901 etter betydelige gullfunn og har navn etter senator (senere visepresident) Charles Warren Fairbanks. Forsvarsanlegget Fort Wainwright ble grunnlagt som Ladd Army Corps Field i 1938 og Eielson Air Force Base er fra 1943.

University of Alaska Fairbanks med museum er fra 1917 og ligger fem kilometer nordvest for byen.

Turistattraksjoner er blant annet de årlige båt- og raftingkonkurransene Great Tanana Raft Classic og Yukon 800 River Boat Race. Byen er et senter for langrennssport i Alaska.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg