Faktaboks

Memphis
Uttale
mˈemfis
Innbyggertall
633 000 (2020)
Lorraine Motel er i dag en del av National Civil Rights Museum.
.
Lisens: CC BY 2.0
Cotton carnival. Memphis, Tennessee
Carnival Memphis (tidligere Memphis Cotton Carnival) er blitt avholdt siden 1931. Her fra 1940.
Av /Library of Congress.

Memphis er en by i Tennessee i USA, ved Mississippielven lengst sørvest i delstaten. Byen har 633 000 innbyggere, og inngår sammen med nabobyen West Memphis i Arkansas og tilgrensende områder i Mississippi i en større byregion med 1,4 millioner innbyggere (US Census, 2020).

Memphis er oppkalt etter oldtidsbyen Memfis i det gamle Egypt.

Næringsliv og kultur

Memphis er Tennessees nest mest folkerike by, så vidt mindre enn hovedstaden Nashville. Den er en viktig elvehavn, jernbaneknutepunkt, handels- og industrisentrum med et stort distribusjonsnettverk. Det multinasjonale fraktselskapet FedEx har hovedkontor i byen, og Memphis internasjonale lufthavn er verdens nest travleste lufthavn for godstrafikk, etter Hongkong. Byen var lenge et av verdens største bomulls- og trelastmarkeder, og bomullsindustrien er fremdeles viktig. Byens bomullsbørs ble grunnlagt i 1874.

Memphis har spilt en betydelig rolle i utviklingen av amerikansk populærmusikk, og er kjent som bluesens hjemsted (Beale Street) og hjemby for en rekke kjente rock and roll-artister, blant annet Elvis Presley, Jerry Lee Lewis og Carl Perkins. Graceland, Elvis Presleys hjem, ligger like utenfor byen, og er et stort og viktig turistmål.

Historie

Et amerikansk fort ble bygd her i 1797. Store områder i dagens Tennessee, opprinnelig befolket av urfolket chickasaw, ble avstått til USA i Tuscaloosa-avtalen av 1819. Memphis ble grunnlagt samme år av blant andre senere president Andrew Jackson. Byen vokste som et viktig senter for bomulls- og tømmerhandelen på 1800-tallet, fra 34 000 innbyggere i 1880 til 102 000 innbyggere i 1900.

Byens afrikansk-amerikanske minoritet spilte en fremtredende rolle i borgerrettsbevegelsen på 1960-tallet. Borgerrettsforkjemper og Nobels fredspris-mottaker Martin Luther King jr. ble myrdet under et besøk i Memphis i 1968. Lorraine Motel, der drapet skjedde, er i dag et minnesmerke. Mange hvite middelklassefamilier flyttet ut til byens forsteder da segregeringen opphørte, og afrikansk-amerikanere ble etter hvert den største befolkningsgruppen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg