Memphis er en by i Tennessee i USA, ved Mississippielven lengst sørvest i delstaten. Byen har 652 236 innbyggere, og inngår sammen med nabobyen West Memphis i Arkansas og tilgrensende områder i Mississippi i en større byregion med 1 348 260 innbyggere (US Census, 2017).

Memphis er Tennessees største by og viktig elvehavn, jernbaneknutepunkt, handels- og industrisentrum med kjemiske og farmasøytiske fabrikker. Byen har et av verdens største bomulls- og trelastmarkeder, og har lenge vært et viktig sted i den amerikanske musikkindustrien.

Et amerikansk fort ble bygd her i 1797, og byen ble grunnlagt i 1819 av blant andre senere president Andrew Jackson. Memphis var et viktig senter for bomulls- og tømmerhandelen på 1800-tallet, og byen har fremdeles et bomullskarneval i mai. 

Memphis har spilt en betydelig rolle i utviklingen av amerikansk populærmusikk, og er kjent som bluesens hjemsted (Beale Street) og hjemby for en rekke kjente rock and roll-artister, blant annet Elvis Presley, Jerry Lee Lewis og Carl PerkinsGraceland, Elvis Presleys hjem, ligger like utenfor byen, og er et stort og viktig turistmål.

Borgerrettsforkjemper og Nobels fredspris-vinner Martin Luther King jr. ble myrdet i Memphis i 1968. Lorraine Motel, der drapet skjedde, er i dag et minnesmerke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.