Memphis (by)

Lorraine Motel er i dag en del av National Civil Rights Museum.
.
Lisens: CC BY 2.0

Memphis er en by i Tennessee i USA, ved Mississippielven lengst sørvest i delstaten. Byen har 652 236 innbyggere, og inngår sammen med nabobyen West Memphis i Arkansas og tilgrensende områder i Mississippi i en større byregion med 1 348 260 innbyggere (US Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
mˈemfis

Næringsliv

Memphis er Tennessees nest mest folkerike by, så vidt mindre enn hovedstaden Nashville. Den er en viktig elvehavn, jernbaneknutepunkt, handels- og industrisentrum med kjemiske og farmasøytiske fabrikker. Byen har et av verdens største bomulls- og trelastmarkeder, og har lenge vært et viktig sted i den amerikanske musikkindustrien.

Historie og kultur

Et amerikansk fort ble bygd her i 1797, og byen ble grunnlagt i 1819 av blant andre senere president Andrew Jackson. Memphis var et viktig senter for bomulls- og tømmerhandelen på 1800-tallet, og byen har fremdeles et bomullskarneval i mai.

Memphis har spilt en betydelig rolle i utviklingen av amerikansk populærmusikk, og er kjent som bluesens hjemsted (Beale Street) og hjemby for en rekke kjente rock and roll-artister, blant annet Elvis Presley, Jerry Lee Lewis og Carl Perkins. Graceland, Elvis Presleys hjem, ligger like utenfor byen, og er et stort og viktig turistmål.

Borgerrettsforkjemper og Nobels fredspris-vinner Martin Luther King jr. ble myrdet i Memphis i 1968. Lorraine Motel, der drapet skjedde, er i dag et minnesmerke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg