Caribou. Av /National Park Service. Falt i det fri (Public domain)

caribou

Caribou er i samme art som vår egen villrein.
Av /National Park and Preserve.

Artikkelstart

Caribou (også kalt karibu) er nordamerikanske og grønlandske varianter av rein, og de tilhører altså samme art som eurasisk rein (Rangifer tarandus). Rein og caribou forekommer sirkumpolart i Nord-Europa, Sibir og Nord-Amerika med to hovedtyper, skogsrein og tundrarein, som igjen deles i underarter med ulik geografisk utbredelse.

Faktaboks

Uttale
kˈæribu
Etymologi
engelsk over kanadisk-fransk fra et algonkinspråk
Også kjent som

Rangifer tarandus

I likhet med annen rein kan begge kjønn hos caribou ha gevir. Størrelsen varierer mellom underarter fra om lag 70 kg til over 200 kg, simler (hunndyr) er noe mindre enn bukkene.

Underarter

Av /Shutterstock.

Caribou i Nord-Amerika deles gjerne inn i fem eller seks underarter med utbredelse fra boreale skogområder i nordlige USA og Canada, til tundra og høgarktisk ørken på øyer lengst i nord. Caribou har naturlig nok mange likhetstrekk med eurasisk rein når det gjelder biologi og livshistorie, og tilpasning til ulike naturmiljø kommer til uttrykk både i varierende kroppsstørrelse, utseende og atferd hos ulike underarter.

Eksempelvis er utseende, sosial struktur og trekkatferd svært forskjellig hos skogscaribou (Rangifer tarandus caribou) og tundralevende bestander som Peary caribou (Rangifer tarandus peary).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg