Juneau

Mount Roberts taubane er en populær turistattraksjon i Juneau.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Juneau er hovedstad i delstaten Alaska i USA. Byen ligger ved Gastineau Channel i fjordlandskapet syd i delstaten og er oppkalt etter gullgraveren Joe Juneau som oppdaget store forekomster i området.

Faktaboks

Uttale
dʒˈu:nou
Innbyggertall
32 094 (US Census, 2017)

Byen het opprinnelig Rockwell, så Harrisburg. Da Juneau i 1970 ble slått sammen med Douglas, på en øy tvers over kanalen, ble den med sine cirka 8427 km2 USAs nest største by i areal (nesten like stor som delstatene Delaware og Rhode Island til sammen). USAs største by i utstrekning ligger også i Alaska – den tidligere delstatshovedstaden Sitka.

Havnen i Juneau er isfri året rundt og mye av økonomien er basert på fiske og fiskeindustri samt en voksende turisme. Juneau er sete for universitet (grunnlagt 1972) og Alaskas delstatsmuseum.

Historie

Juneau ble grunnlagt i 1880 etter rike gullfunn i omegnen, og overtok i 1906 som delstatshovedstad for Sitka. Gruvedriften opphørte i 1944. Manglende utvidelsesmuligheter og beliggenheten i en jordskjelvsone førte til at man i 1976 utpekte et ubebygd område lenger nord ved Anchorage for bygging av en ny hovedstad. Men ved åpningen av den store oljeledningen fra Prudhoe Bay – Trans Alaska Pipeline – i 1977 økte aktiviteten og befolkningen kraftig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg