Juneau er en by og hovedstad i delstaten Alaska i USA. Byen ligger ved Gastineau Channel i fjordlandskapet syd i delstaten og er oppkalt etter gullgraveren Joe Juneau som oppdaget store forekomster i området.

Byen het opprinnelig Rockwell, så Harrisburg. Da Juneau i 1970 ble slått sammen med Douglas, på en øy tvers over kanalen, ble den med sine cirka 8427 km2 USAs nest største by i areal (nesten like stor som delstatene Delaware og Rhode Island til sammen). USAs største by i utstrekning ligger også i Alaska – den tidligere delstatshovedstaden Sitka.

Havnen i Juneau er isfri året rundt og mye av økonomien er basert på fiske og fiskeindustri samt en voksende turisme. Juneau er sete for universitet (grunnlagt 1972) og Alaskas delstatsmuseum.

Juneau ble grunnlagt i 1880 etter rike gullfunn i omegnen, og overtok i 1906 som delstatshovedstad for Sitka. Gruvedriften opphørte i 1944. Manglende utvidelsesmuligheter og beliggenheten i en jordskjelvsone førte til at man i 1976 utpekte et ubebygd område lenger nord ved Anchorage for bygging av en ny hovedstad. Men ved åpningen av den store oljeledningen fra Prudhoe Bay – Trans Alaska Pipeline – i 1977 økte aktiviteten og befolkningen kraftig. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.