Anchorage er en by i delstaten Alaska, USA. Anchorage ligger ved Cook Inlet, og er delstatens største by med cirka 298 000 innbyggere (2016) i selve byen og cirka 402 000 i storbyområdet. Dette er drøye 54 prosent av Alaskas befolkning.

Selv om Juneau er den offisielle hovedstaden i delstaten Alaska, er det flere statlig ansatte i Anchorage (cirka 6800) enn i Juneau (cirka 3800).

Byen er et viktig kommunikasjonssentrum. Den internasjonale flyplassen – Ted Stevens Anchorage International Airport (TSAIA) – er verdens femte travleste flyplass for godstransport, bare forbigått av Hong Kong, Memphis, Shanghai og Seoul. Trafikken skyldes primært byens beliggenhet langs direkte flyruter mellom Asia og USA. Byen ble en viktig base for flyselskapet SAS da Polruten (København-Anchorage-Tokyo) ble åpnet i 1957.

Anchorage ble hovedkvarter for byggingen av Alaska-jernbanen i 1914–1923, og fikk bystatus i 1920. Byen vokste svært raskt etter at overkommandoen for forsvaret av Alaska ble etablert her under den annen verdenskrig. Anchorage har også flere militærbaser, blant annet Elmendorf og Fort Richardson som i 2005 ble slått sammen med Kulis Air National Guard Base og er arbeidsplass for mer enn 8500 militære og sivile.

Et kraftig jordskjelv i 1964 ødela 30 kvartaler, drepte ni mennesker og skadet flere hundre. To år etter skjelvet bodde det flere mennesker i byen enn før ulykken.

Byen er hvert år startpunkt for verdens lengste sledehundløp, Iditarod. Anchorage er vennskapsby med Tromsø.

Det er stor oljevirksomhet i tilknytning til lokale oljeforekomster ved Cook Inlet, og ved de store oljefunnene i Prudhoe Bay på Alaskas nordkyst i 1968 økte aktiviteten ytterligere i Anchorage. Byen har også annen industri, blant annet fiskehermetikk (laks).

Anchorage Community College ble etablert i 1954, og ble fra 1976 statsuniversitet – University of Alaska Anchorage.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.